Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні близько 1 млн 300 тис. людей інфіковані гепатитом С

Як повідомили 26 серпня у прес-службі Центру громадського здоров’я, в Україні близько 1 млн 300 тис. людей інфіковані гепатитом С, а гепатитом В — понад 500 тисяч.
Інфографіка ЦГЗ

Вірусні гепатити В і С надзвичайно небезпечні. Близько 80% випадків цирозу та гепатоцелюлярної карциноми викликані саме цими типами вірусних гепатитів.

Вчасне діагностування вірусних гепатитів є дуже важливим, оскільки завдяки розпочатому лікуванню можна попередити розвиток захворювань і серйозні ураження печінки.

Зробити тест на вірусні гепатити варто хоча б раз протягом життя. Водночас, зважаючи на те, що ризиків інфікуватися доволі багато, варто проходити тестування після ситуацій, під час яких міг відбутися контакт із інфікованою кров’ю.

Хоча б раз у рік варто тестуватися:

  • чоловікам, які мають секс з чоловіками;
  • працівникам і працівницям комерційного сексу;
  • людям, які споживали/споживають наркотики ін’єкційно та/або інтраназально;
  • людям, які мали/мають статевого партнера/побутові контакти (проживали чи проживають спільно з тим, у кого вірусний гепатит), мали або мають контакт із людиною з вірусним гепатитом;
  • людям із симптомами, ознаками, лабораторними маркерами вірусного гепатиту, серед яких: цироз печінки, гепатоцелюлярна карцинома, підвищені показники функцій печінки нез’ясованої етіології, відхилення у функції органів шлунково-кишкового тракту, виявлені за результатами ультразвукового дослідження;
  • людям, які коли-небудь проходили процедуру гемодіалізу або безпосередньо перебувають на гемодіалізі;
  • людям, які отримували донорську кров та/або її компоненти;
  • медичним працівникам, діяльність яких передбачає процедури із ризиком інфікування: інвазійні, та/або контакти із біологічними рідинами, що можуть містити зразки вірусу;
  • працівникам служб надзвичайних ситуацій та правоохоронних органів у разі поранення гострими інструментами чи потрапляння на слизові оболонки крові, що потенційно може містити вірус гепатиту С;
  • людям, які живуть з ВІЛ;
  • людям, які перебували в установах виконання покарань;
  • людям, які мають татуювання, пірсинг;

людям, які мали маніпуляції пов’язані з контактом з кров’ю та порушенням цілісності шкіри в медичних та немедичних закладах, у випадку якщо є підозра щодо недотримання заходів з інфекційного контролю;

  • людям, які протягом поточного року отримували стоматологічні втручання чи хірургічні маніпуляції пов’язані із контактом з кров’ю більше одного разу.

Кожен, хто підписав декларацію з сімейним лікарем може безплатно пройти швидкий тест на діагностування вірусних гепатитів.

Перелік закладів охорони здоров’я, у яких можна отримати діагностику та лікування вірусних гепатитів, тут.

Безкоштовно тестування можна пройти у недержавній громадській організації (якщо ви належите до групи ризику, яку обслуговує ця організація).

Безкоштовне тестування на вірусні гепатити відбувається під час кожного донорського здавання крові.

Тестування у приватних діагностичних центрах — платне.

Незважаючи на те, що існують експрес-тести, які можна придбати в аптеках, не рекомендується тестуватися самостійно. Тестування потребує певних навиків. Крім того, проводити тест самостійно не варто через високий ризик неправильної інтерпретації. Під час результатів, поруч має бути спеціаліст, який підтримає емоційно і пояснить подальші дії.

У разі негативного результату обстеження, нададуть інформацію щодо методів профілактики, яких необхідно дотримуватись, щоб попередити інфікування в подальшому.

У разі отримання сумнівного або некоректного результату, запропонують повторний скринінг із використанням іншого швидкого тесту.

У разі позитивного результату необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або гастроентеролога, який дасть скерування на додаткове обстеження для підтвердження діагнозу.

Якщо результат підтверджувальної діагностики — позитивний, потрібно пройти додаткові обстеження, щоб з’ясувати стан печінки. Також лікар скерує для подальшого лікування. Вірусний гепатит С — виліковний. Вірусний гепатит В потребує пожиттєвого лікування. Водночас, проти нього існує вакцина. Вакцини проти вірусного гепатиту С наразі немає.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ