Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

2 мільйони гривень на конверти для податкової

Очільник Львівщини взяв участь в Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України, який провели у Чернівцях.

Напередодні, 12 квітня, у Чернівцях відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. У заході взяв участь Максим Козицький, зокрема, у панельній дискусії «Добре врядування».

Під час Конгресу Максим Козицький наголосив на необхідності змін у законодавстві, аби громади могли самостійно адмініструвати свої податки.

За його словами, щороку Львівська обласна рада скеровує до 2 мільйонів гривень лише на те, щоб Податкова закупила конверти, у яких розішле у громади листи-нагадування, аби люди платили місцеві податки. Наша Податкова не зацікавлена в адмініструванні цього процесу. У багатьох випадках органи місцевого самоврядування роблять роботу за неї, хоч і не мають таких повноважень.

«Тому треба дати можливість громадам самостійно адмініструвати місцеві податки. Це шанс для них стати більш фінансово спроможними. 

Наразі зі 73 громад у Львівській області третина – успішні, третина менш-більш дають собі раду. Всі решта – дефіцитні. І часто це саме через те, що наше законодавство не передбачило інструментів, щоб громади стали успішними. Потрібні зміни», – наголосив Максим Козицький.

Також очільник області підкреслив, що практично всі громади Львівщини мають програми, відповідно до яких закуповують необхідне на запити військових частин. Але, з іншого боку, Верховна Рада України тільки-но ухвалила Закон про мобілізацію і це на третьому році повномасштабної війни.

Крім того, вкотре закликав депутатів Верховної Ради України проголосувати нарешті за Законопроєкт №4298 «Про місцеві державні адміністрації», який обговорюють уже понад 3,5 роки.

«Я за те, щоб обласні адміністрації як префектури чи адміністрації здійснювали координацію та контроль, а обласні ради – займалися фінансуванням.

Мають працювати як вертикаль, так і горизонталь влади. Ми повинні чітко розуміти, у кого які обовʼязки, повноваження та відповідальність. 

Якщо хочемо перемогти, а ми хочемо цього, то вищі органи влади повинні співпрацювати та чути усі інші, і це має відбуватися вчасно», – зазначив Максим Козицький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ