Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

30 травня - Міжнародний день Дністра

В останню неділю травня Україна та Молдова відзначають Міжнародний день Дністра – транскордонної річки, другої за розмірами у нашій країні та дев’ятої в Європі.
Фото Львівська ОДА

Про це інформує Державне агентство рибного господарства України.

Екологічна громадськість наших країн відзначає цей день за рішенням Уповноважених Урядів України та Республіки Молдова з виконання Угоди між Урядом України та Республіки Молдова про спільне використання та охорону прикордонних вод, починаючи з 2018 року.

Річка Дністер довжиною 1362 км бере початок з гори Розлуч, поблизу села Вовче Львівської області. Перетинає південно-західний край Подільської височини, протікає по межі України з Республікою Молдова, повертаючись на територію України, впадає у Дністровський лиман і далі – у Чорне море.

Є важливою водною артерією України і водночас однією з наймальовничіших річок з унікальним природним об’єктом Семи чудес України – Дністровським каньйоном.

Вздовж Дністра існує чимало заповідних зон — національних природних парків, заказників, пам’яток природи. Річка є популярним туристичним об'єктом, а також улюбленим місцем відпочинку українців.

Дністер багатий на рибу, якої налічується тут понад 60 видів. Серед найпоширеніших: окунь, підуст, судак, плоскирка, сазан (короп), краснопірка, сом, жерех, верховодка, карась, плітка. Із рідкісних видів: вирезуб, марена, стерлядь.

Відзначення Міжнародного дня Дністра – чудова нагода вчергове привернути увагу суспільства до ощадливого і дбайливого використання водних ресурсів та через поширення екологічних знань посилити виховання шанобливого й відповідального ставлення до щедрот природи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ