Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

5 травня – Міжнародний день легеневої гіпертензії

День легеневої гіпертензії в Україні, як і в цілому світі, відзначається 5 травня. Символами Міжнародного дня легеневої гіпертензії є метелик та синій колір, повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Легенева гіпертензія визначається як патологічний стан, обумовлений стійким підвищенням тиску крові в судинному руслі легеневої артерії з поступовим закриттям просвіту середніх і дрібних судин легенів. Наростання легеневої гіпертензії носить поступовий, прогресуючий характер і в кінцевому результаті викликає розвиток правошлуночкової серцевої недостатності, що може стати причиною смерті. Лікування є дороговартісним, у важких випадках хворі потребують трансплантації органокомплексу серце-ленегі. 

Якщо у пацієнта не виявляється об’єктивних причин легеневої гіпертензії внаслідок інших захворювань, то діагностують ідіопатичну (первинну) легеневу гіпертензію, яка належить до рідкісних, або орфанних, захворювань. Серед причин вторинної легеневої гіпертензії важливе місце посідають хронічні хвороби легень, тромбоемболія легеневої артерії, ураження міокарду, вроджені вади серця тощо.

На первинну легеневу гіпертензію частіше хворіють люди віком від 20 до 40 років (переважно жінки), припускають важливу роль генетичних факторів у розвитку даного захворювання.

Довідка.

За даними завідувача відділення дитячої кардіохірургії Львівської обласної клінічної лікарні Миколи Коника, зараз на Львівщині 39 пацієнтів із легеневою гіпертензією (34 дорослих та 5 дітей) забезпечуються лікуванням за програмою "Покращення медичної допомоги хворим з легеневою гіпертензією", яка входить в обласну (цільову) "Комплексну програму надання медичної допомоги мешканцям Львівської області на 2017-2020 рр.".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ