Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

63% львів'ян підтримують ідею єдиного опозиційного кандидата, - соціологія

63% опитаних мешканців Львова підтримують ідею висунення у мажоритарних округах єдиного спільного кандидата від опозиційних партій. Не підтримують – лише 14%. Про це сьогодні, 16 січня, під час прес-конференції повідомив керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

За його словами, найбільше ідею підтримують в окрузі №2 (Залізничний, частина Шевченківського району), найменше – окрузі №3 (Франківський та Галицький райони). Соціолог також додав, що провладний кандидат має шанс на перемогу саме в окрузі № 3.

Більше від інших ідею підтримують прихильники Фронту змін (80%) та Нашої України (81%).

34% опитаних швидше за все проголосують за кандидата на виборчому округу, якщо його висунуть Батьківщина, Фронт змін і Свобода, 37% – прийматимуть рішення, зважаючи, хто саме буде цим кандидатом.

Шанси єдиного кандидата від УДАРу та Громадянської позиції скромніші – 16% швидше за все проголосують, 39% – прийматимуть рішення, дивлячись, хто саме буде цим кандидатом.

«Тут варто звернути увагу на одну особливість. Сумарна підтримка у Львові партій Батьківщина, Фронт змін і Свобода становить понад 50%, при цьому лише 34% швидше за все проголосують за єдиного кандидата від цих партій», - зазначив Антипович.

Він також додав, що сумарний  рейтинг УДАРу та Громадянської позиції становить лише 10%, тоді як більш ніж у 1,5 раза більше виборців (16%) готові проголосувати за спільного кандидата від цих партій.

«Відповідно останній варіант має потенціал до росту, єдине слабке місце – значна невпевненість прихильників Громадянської позиції (в першу чергу у прохідності партії, яку вони підтримують), які можуть майже однаково підтримати кандидата як від одного блоку, так і від іншого», - додав соціолог.

Він також додав, що значна частина людей вже зараз декларує готовність до підтримки єдиного кандидата від опозиції, але дивлячись хто саме буде цим кандидатом. Тобто на цих виборах люди будуть більш обережними і виваженими. 

Варто нагадати, що у 2002 році в усіх округах Львова виграли кандидати від блоку В.Ющенка, більшість з них саме за рахунок того, що були також свого роду єдині кандидати від більшості опозиційних партій. Сьогодні жоден з них не належить до партії В.Ющенка, деяких з них виборці взагалі не пам’ятають. Інший приклад, кандидата від Свободи П.Пилипенка, який з результатом 27% лише рік назад виграв вибори до обласної ради за мажоритарним округом №1, наразі підтримують на рівні 8%. До половини опитаних взагалі не знають такого політика, відповідно можна припустити, що вибір був пов'язаний швидше з вибором партій, ніж з персональним вибором кандидата.

Результати дослідження підтвердили, що поряд зі значним запитом на об’єднання опозиції, є також значний запит на авторитетних політиків, лідерів громадської думки.

Так, потенціал підтримки А.Садового на парламентських виборах становить від 31% в Пустомитах до 37% на Сихові.

Потенціал підтримки О.Тягнибока становить від 23% у Франківському районі до 35% на Сихові.

Потенціал підтримки І.Вакарчука становить від 28% в Пустомитах до 32% у Залізничному районі.

Варто підкреслити, що в досліджуваних округах лише Б.Дубневич має рівень підтримки на рівні, а І.Фаріон та А.Шкіль – майже на рівні названих вище політиків. Решта поступаються значно.

Довідка.

Аудиторія дослідження: населення міста Львова та Пустомитівського районувіком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2400 респондентів, у т.ч.Округ №1Сихівський, частина Личаківського району – 600 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності: для округу на 600 респондентів – для значень близьких до 50% похибка становить не більше 4%, для значень близьких до 25% - не більше 3,5%, для значень близьких до 10% - не більше 2,4%; для перезваженого масиву по Львову на 2200 респондентів – для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,1%, для значень близьких до 25% - не більше 1,8 %, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%;

Терміни проведення: 10-25 грудня 2011 р. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ