Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Абонплата за газ: як уряд «розвів» народ

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив утворити спеціальну робочу групу за участю представників Міністерства економічного розвитку й торгівлі, Антимонопольного комітету та народних депутатів для вивчення ситуації щодо нарахування «абонплати» за газ: «Я даю доручення першому віце-прем’єр-міністру утворити групу, ми залучимо до неї народних депутатів, всі необхідні міністерства, Міністерство економічного розвитку й торгівлі та Антимонопольний комітет, аби розібратися об’єктивно з цим питанням».

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук:
"Скасування «абонплати» за газ виявилося великим обманом уряду. По-перше, уряд визнав, що просто відклав запровадження «абонплати» на три місяці. А по-друге, виявилося, що вже через чотири місяці (у серпні) населення знову буде платити «абонплату» за газ. Саме такий пункт передбачений у меморандумі України та МВФ.

«До кінця липня 2017 р. ми переглянемо інші параметри системи комунальних субсидій домогосподарствам для поліпшення адресності; введемо коригування соціальних норм в непікові місяці протягом опалювального сезону. Крім того, ми застосуємо тариф на розподіл газу і опалення на основі потужності, що дозволить перенести деяку частину вартості на літні місяці - все зміни вступлять в силу з 1 травня 2017 року», - сказано у меморандумі з МВФ.

Тому усі розповіді про те, що уряд нічого не чув і не знав про рішення НКРЕКП про «абонплату» за газ – це хитра маніпуляція. Як видно, уряд Гройсмана діє за принципом: створили проблему – вирішили проблему. А тому усі ці популістичні заяви уряду про порятунок громадян від «абонплати» за газ – у такий спосіб Гройсман вирішив уникнути відповідальності за непопулярне рішення про підвищення загальної ціни на газ для 5 млн. домогосподарств в середньому у 2-4 рази.

Фактично, запровадження «абонплати» за газ стало непродуманим, нескоординованим та провальним рішенням як НКРЕКП, так і уряду. І безумовно, що уряд мав би понести відповідальність за такий «прокол».

До того ж, ухвалення рішення про абонплату з боку НКРЕКУ є вимогою закону «Про ринок природного газу», за який голосувала коаліція у Верховній Раді, яка і обирала Гройсмана прем’єр-міністром.

Водночас в ухваленні рішення про «абонплату» на газ був і залишається зацікавлений уряд, оскільки саме від «абонплати» на газ залежить розмір субсидії для населення. «Абонплата» не підпадатиме під дію субсидій і народу доведеться заплатити її повну вартість. Це буде додаткове фінансове навантаження на пересічних українців.

За попередніми підрахунками, уряду не доведеться платити субсидій на загальну суму 5 млрд. грн – це 10% від усього обсягу субсидій на 2017 рік (52 млрд. грн.). «Таким чином, це дозволить обмежити витрати на субсидії з оплати комунальних послуг 47 млрд гривень в 2017 році», - сказано у меморандумі з МВФ.

Насправді уряд Гройсмана дбає не про людей, а про свої відносини із кредиторами з МВФ. І чи то випадковістю, чи злим жартом можна вважати обмовку Гройсмана у стилі Януковича «почую кожного»: «Хочу запевнити в тому, що я чую людей. Але чути - мало. Треба не тільки почути, а й зрозуміти людей». Нинішній уряд вже давно переплюнув у своїй антинародній політиці період екс-президента Януковича.

Власне, також однією із причин термінового скасування «абонплати» за газ та нервової поведінки прем’єра Гройсмана є страх перед негативною реакцією суспільства. А це може потягнути за собою черговий виток соціальної напруги та зниження платежів за комунальні послуги.

На фоні ситуації із «абонплатою» показовим стало замовчування з боку уряду проблеми завищеної ціни на газ для населення. Зараз увесь пар народ випускає у бік «абонплати». А про те, що нинішня ціна на газ у 6900 грн як мінімум удвічі перевищує реальну ціну газу власного видобутку, населення стало «забувати». Саме зниження ціни газу за рахунок відмови від імпортного паритету та орієнтації на ціну імпортного газу у Німеччині (хаб NCG) – це завдання для уряду, а не маніпуляції з «абонплатою».

Зрештою, наявна інформація свідчить, що «абонплата» за газ - це лише була розминка уряду Гройсмана. Вже нині розробляються аналогічні проекти для «абонплати» за воду та електроенергію, а тому населенню варто сильніше затягнути пасок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ