Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

АЧС дісталася кордону з Францією

У порівнянні з масштабами Китаю, ситуація з африканською чумою свиней у Бельгії не критична: лише у диких кабанів і під контролем.

Тим не менш, вірус поширюється районом за близько 3 км від кордону з Францією, повідомляє PigProgress, передає УНН.

Напередодні Різдва у країні виявили низку туш мертвих диких кабанів поза зоною контролю. Деякі з них були знайдені 17 грудня, поблизу села Герувіль, що лежить за 3 км від французького кордону. За даними французької газети L'Est Republicain, наявність у пробах вірусу АЧС вже підтвердили лабораторним шляхом.

Також повідомляється, що ще 10 туш були виявлені 22 грудня у сусідньому Мейкс-деван-Віртоне.

Наразі у Бельгії ще не фіксували випадків хвороби АЧС серед домашнього поголів'я. У зоні контролю та зоні спостереження знищили всіх свиней наприкінці вересня - на початку жовтня для запобігання поширенню хвороби.

Згідно з офіційними даними, опублікованими Всесвітньою організацією охорони здоров'я тварин (МЕБ), найближчий підтверджений спалах виявили 14 грудня за 2,8 км по прямій від кордону з Францією. Цей спалах був поза межами внутрішньої зони безпеки.

За даними МЕБ, загальна кількість спалахів до 20 грудня збільшилася до 148.

Зауважимо, що в Україні протягом минулого року було зафіксовано 145 випадків африканської чуми свиней (АЧС).

Збитки, які несуть українські фермери через поширення вірусу, обчислюються мільярдами гривень.

Фермерські громадські організації звинувачують владу в бездіяльності.

"Державою не ведеться ефективна робота з депопуляції диких свиней, як це, наприклад, робиться у наших сусідів - Естонії або Латвії... Ще раз апелюю до Мінагрополітики перейти від слів до справи. У ситуації, що виникла, потрібно реагувати максимально швидко і реалізувати державну стратегію подолання АЧС в Україні в найкоротші терміни", - заявила з цього питання голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.

Депутат ВР Сергій Тригубенко, своєю чергою, вважає, що боротися з АЧС Україні заважають нескінченний процес реформування Держпродспоживслужби і відсутність профільного міністра - агрополітики - у країні вже протягом майже двох років. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ