Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Адвокат Савченко Новиков захищатиме в російському суді українця Карпюка

Один з адвокатів Надії Савченко Ілля Новиков захищатиме в російському суді права українця Миколи Карпюка. Про це адвокат повідомив на своїй сторінці в twitter.

«Взяв на себе обов’язки захисника українця Миколи Карпюка у Верховному суді Чечні. Події 1994 року, статті 102 Кримінального кодексу РРФСР. Сьогодні розпочато відбір присяжних», – написав він.

«Карпюка ми захищаємо удвох з адвокатом Доккою Іцлаєвим з Грозного. Другого підсудного Станіслава Клиха захищає Марина Дубровіна», – уточнив Новиков.

У справі, яку розглядає Верховний суд Чечні у Грозному, українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замахові на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав таку участь.

26 серпня у Слідчому комітеті Росії повідомили, що направили до суду для розгляду по суті кримінальну справу щодо громадян України Миколи Карпюка, Станіслава Клиха та Олександра Малофеєва, обвинувачених у вбивствах на території Чечні в 1990-х роках.

За версією російського слідства, на початку 1990-х років на території України була створена «воєнізована політична організація УНА-УНСО» (насправді тоді це були дві окремі організації – ред.), метою якої нібито було «здійснення протидії російській владі у будь-якій формі і знищення громадян Російської Федерації російської національності», і Карпюк, Клих і Малофеєв були «членами УНА-УНСО».

Справа щодо Малофеєва виділена в окреме провадження у зв’язку з укладенням ним досудової угоди про співпрацю.

За інформацією ЗМІ, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орел.

Українські правозахисники називають Миколу Карпюка та Станіслава Клиха серед громадян України, яких утримують за ґратами в Росії з політичних мотивів. За словами голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук, до Микола Карпюка протягом 14 місяців із моменту затримання не допускали українського консула.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ