Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Активіст Ільченко розповів, як втік з Криму - через стіну, міни і розтяжки

Український активіст з Криму Юрій Ільченко розповів деталі своєї втечі з-під домашнього арешту в окупованому Севастополі, яку він здійснив після 11-місячного ув'язнення у місцевому СІЗО.

Історію Ільченка описали активісти організації "Крим SOS" Алім Алієв та Софія Сеник у статті для "Української правди". Саме до офісу "Крим SOS" у Львові прийшов Ільченко після втечі.

За його словами, він був заарештований 2 липня 2015 року і перебував у СІЗО до 2 червня 2016 за звинуваченням у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі та екстремістській діяльності.

Сам Ільченко пояснює, що причиною була незгода з окупацією Криму Росією та активна проукраїнська позиція.

Він детально розповів про тортури та знущання, які він зазнавав під час перебування у СІЗО як з боку тюремників, так і з боку інших ув'язнених. Крім того, за його словами, слідчі обіцяли йому 10-20 років ув'язнення.

За словами Ільченка, рішення судді відпустити його під домашній арешт було несподіваним. 2 червня його відвезли з СІЗО додому, де встановили камери і пост спостереження, а також закріпили на нозі браслет стеження.

Він додав, що російські поліцейські говорили йому, що він у будь-який момент може бути знову заарештований.

Ільченко розпочав втечу в ніч на 11 червня.

"Вийшов з квартири, вдягнувши батькові куртку та взявши мамину паличку, бо мама шкутильгає. Коли я минув камери відеоспостереження, то скинув із себе батькову куртку, вижбурнув у кущі паличку і зрізав браслет ножами, які я прихопив вдома. Автостопом доїхав до Бахчисараю. Я викликав з чужого телефону таксі, що довезло мене до сімферопольського автовокзалу. Наступною машиною я доїхав до Армянська", – розповів він.

За словами Ільченка, на адміністративному кордоні стояла стіна з майже непрохідними хащами. Також він додав, що знав з телебачення про міни та розтяжки з обох боків кордону, однак вирішив ризикнути, оскільки не хотів повертатися до російської в'язниці.

Йому вдалося перелізти стіну, після чого він ледь не був затриманий російським солдатом.

"Але це виявився останній російський військовий, який стояв вже після пункту пропуску, десь на відстані кількадесят метрів від першого нашого військового. Він звернувся до мене російською мовою і запитав щось про паспорт. Я злякався і побіг у бік нашого прикордонника", – розповів він.

За словами Ільченка, він встиг добігти до українського пропускного пункту, де показав паспорт і документи, які засвідчували кримінальну справу і перебування в СІЗО.

Після цього він добрався до Львова, де йому допомогли з грошима, їжею, житлом, медичною реабілітацією та оформленням усіх необхідних документів.

Автори матеріалу додали, що кілька днів тому допомогли виїхати з Криму батькам Ільченка.

Як відомо, у вівторок про втечу Ільченка розповіла заступник міністраінформаційної політики Еміне Джапарова.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ