Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Американські документалісти знімають у Львові фільм про тюрму «на Лонцького»

Учора, 29 липня в стінах Меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» проходили зйомки документального фільму «Галичина – земля дилем» (Реж. Ольга Онишко і Сара Фархат, США). В них взяла участь Ірина Волошановська-Сенів – сестра Ольги Ільків, зв’язкової Головного Командира УПА Романа Шухевича. Майже 60 років тому пані Ірина, разом із матір’ю, каралася в цій в’язниці, – повідомили у Центрі досліджень визвольного руху.

 

Пройшовшись коридорами колишньої катівні, пані Ірина пригадала, в якій із камер мав знаходитися карцер. Це місце глибоко закарбувалося в її пам’яті, бо їй і самій довелося там побувати.

 

Пані Ірина розповіла, як в січні 1951 року, на йорданські свята, її маму, Розалію Ільків, запроторили в карцер на ніч. Це сталося через те, що в її камері заговорили голосніше ніж було дозволено. Коли наглядач заглянув до цієї камери, то побачив, що з пані Розалії випадково зсунулась спідниця. Цього було достатньо, щоб покарати її ніччю карцеру.

 

Туди напустили воду до «кісточок» – із труб, які спеціально для цього були підведені – як розповідає пані Ірина. Крім цього ще й зробили протяг – відкриваючи верхнє вікно в камері і «годівницю» в дверях. На такому холоді людина могла й померти. Відтак пані Ірина та інші співкамерниці навмисне зчинили ґвалт і їх теж забрали до карцеру. Там вони разом із пані Розалією змогли перебути ніч завдяки тому, що гріли одні одних.

 

Ця історія та багато інших ввійдуть до фільму  «Галичина – земля дилем», який готується за підтримки Центру досліджень визвольного руху. Автори фільму планують показати його львів’янам в листопаді цього року.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ