Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У нас лобіювання часто має кримінальну складову, - депутат

Депутат Львівської обласної ради Андрій Білоус в коментарі журналісту Гал-інфо зазначив, що ні для кого не секрет, що колишні чиновники причетні до лобіювання тих чи інших рішень, які часто з кримінальним відтінком. Втім, говорити про причетність до корупційного скандалу у Винниках Михайла Сендака, колишнього голови Львівської обласної ради, слід після висновків правоохоронних органів.

«Очевидно, слід дочекатись висновків правоохоронних органів, аби давати політичні оцінки причетності того чи іншого чиновника, - зазначив Андрій Білоус, голова фракції «Народний контроль» у Львівській обласній раді, - Те, що багато політиків, каденція котрих добігла завершення, залишаються десь умовно крутитись в сфері лобіювання тих чи інших рішень, це, певно, не секрет. Лобісти є в усьому світі, природно, вони є в Україні. Єдине - повинна бути межа здорового глузду. Цей випадок (у Винниках) демонструє, що в нас цей процес немає цивілізованої межі, а іноді навіть, навпаки, має чітку кримінальну складову».

Нагадаємо, троє депутатів Винниківської міської ради вимагали 10 тисяч доларів за продовження оренди землі від підприємця Павла Фіщука, що займається будівництвом житлових будинків в Винниках. Коли підприємець зрозумів, що хабар доведеться заплатити, він звернувся до військової прокуратури. Про це сам Фіщук розповів журналістам під час прес-конференції.

«Їх угрупування у Винниках називають «ніф-ніф і наф-наф». Головна особа тут – колишній мер Винників Сергій Уваров. Співголова – Андрій Чорний, котрого і затримали разом з двома іншими депутатами під час отримання хабара», - каже він.

Всеволод Хома та Богдан Явний, за словами підприємця, це виконавці. Перший під час каденції Уварова з голосу вносив усі корупційні питання на сесії міськради.

До Павла Фіщука так званні посередники звернулись в квітні цього року. В липні мав закінчитись договір оренди на земельну ділянку під будівництво, який слід було продовжити на п’ять років. «На цій ділянці вже збудований один будинок і проведені комунікації. Я сказав, що хабарів давати не буду, а той, хто буде вимагати, сяде у в’язницю», - зазначає підприємець.

Іще одним посередником в дачі хабара був колишній голова обласної ради Михайло Сендак. «Саме він озвучив мені цифру – 10 тисяч доларів. Він сказав, що забезпечить мені безпеку процесу. Мовляв, оскільки в нього зв’язки в прокуратурі і СБУ, то до нього підійшли з проханням стати гарантом в цій справі», - розповідає Павло Фіщук.

Стаття, за якою затримали депутатів, передбачає конфіскацію майна. Наразі вони перебувають у СІЗО. Суд призначив кожному депутату окрему суму застави: Андрію Чорному – 4 130 000 грн, Богдану Явному – 2 750 000 грн, Всеволоду Хомі – 1 378 000 грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ