Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Анексія Криму – наслідки для міжнародного права і міжнародної політики

У Львові 9 листопада на факультеті міжнародних відносин відбувся круглий стіл на тему: "Анексія Криму – наслідки для міжнародного права і міжнародної політики". Організаторами заходу виступили Центр польсько-російського діалогу і порозуміння та Кафедра міжнародного права факультету міжнародних відносин Львівського університету.

Анексія Криму викликала серйозне занепокоєння у Центральній та Східній Європі. Російське ставлення до міжнародного права і територіальної цілісності сусідів стало актуальною політичною та правовою проблемою, а також важливим дослідницьким питанням. Крим є окупованим Росією – чи існують правові можливості виходу з цієї ситуації? Що може міжнародне право, а чого не слід від нього очікувати? Чи можливий міжнародний порядок без міжнародного права?

Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
1/2

Під час дебатів, кожен з учасників круглого столу мав змогу окреслити своє бачення проблеми анексії Криму.

Як зазначив професор Стефан Отер з Гамбурзького університету: «Якщо б запитати російського науковця, не прив’язуючись до Криму, чи будуть такі аналогічні дії порушенням міжнародного права ? То він скаже, що так. Встановлення військового контролю над певною територією, проведення псевдо виборів і його відокремлення, звісно, що це є порушення міжнародного права».

Ставлення світу до питання протиправності анексії Криму, можна чітко проілюструвати рішенням окружного суду Амстердама стосовно Скіфського золота. Суд беззастережно ухвалив, що не можна повертати експонати в музеї, які знаходяться на тимчасово анексованій території, оскільки це порушує норми міжнародних конвенцій. Це зазначила в своєму виступі професор Марія Ізабель Торрес Казорла (Малагський університет).

Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
1/3

Професор Василь Репецький (Львівський національний університет імені Івана Франка) також зазначив, що в цьому конфлікті не можна навіть згадувати термін "громадянська війна", якої в нас ніколи не було. Кримська анексія, це є міжнародний збройний конфлікт. Також Василь Репецький зазначив, що не можна відокремлювати проблему анексію Криму від війни на сході України, тому, що в обидвох випадках є один винуватець - Російська Федерація.

«Україні потрібно постійно піднімати питання анексії Криму та війни з Росією. 10 років тому, смерть одного військовослужбовця боліла всю державу, а тепер війна почалась і 3-4 людини помирають кожного дня на сході. Страшно усвідомити, що ми звикаємо до цього. Ці питання потрібно піднімати, поки вони не будуть вирішенні, і навіть після того, ми повинні пам'ятати цю трагедію», - зазначив в коментарі Гал-інфо доцент кафедри міжнародного права ЛНУ, заступник декана факультету міжнародних відносин Ігор Земан.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ