Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Антикорупційна реформа: у експертів сумніви навіть щодо факту її проведення

Більшість респондентів не вірять в антикорупційні реформи. До того ж, погано помічений навіть факт проведення таких реформ – такі результати всеукраїнського опитування понад 400 експертів, що провели дослідницька компанія “Active Group” та “Інститут Республіка”.

Оцінюючи реформи за п’ятибальною шкалою, де “один” мінімальна і “п’ять” максимальна оцінки, антикорупційна отримала 2,36 бали (шосте місце у рейтингу). “П’ятірки” їй не пошкодували 1,3% експертів України, “четвірки” 13,7%, а “трійки” – 30,4%. “Два” та “один” обрали 27,3% і 26,4% опитаних відповідно. Тільки 1,3% не змогли оцінити цю реформу.

Даючи розгорнуті коментарі, позитивно відгукнулись про антикорупційні зміни поодинокі респонденти. Але і ті більше говорять про підвищення громадської активності, посилення тиску на владу з боку ГО та зміни пов’язані з міжнародним тиском.

Більшість опитаних все ж не вірять в антикорупційні реформи. І йдеться навіть не про їх ефективність, погано помітним є навіть факт проведення таких реформ.

Крім цього, специфічним символом корупції є Президент Петро Порошенко, а у деяких містах – ще й міська влада та мер.

Відповідаючи на те, яка з реформ в Україні була найбільш ефективною і яка найменше, антикорупційну згадали 30% респондентів. З них 8,4% назвали її найкориснішою, а інші 21,6% – найбільш неефективною.

Цей же показник, але вже у масштабах області проживання респондентів, майже не відрізняється: позитивно про антикорупційну реформу відгукнулись 7,1%, а негативно – 22,7%.

Називаючи найбільші досягнення та провали реформ у областях, антикорупційні зміни згадали 24,9% експертів. Позитивно їх оцінили 5,1%, а у якості провалу згадали 19,8% опитаних.

Опитування тривало протягом серпня–вересня 2017 року. Загалом було опитано 405 експертів з усіх регіонів України. З результатами можна ознайомитись за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ