Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Атестація робочих місць: кому та в яких випадках потрібна?

Основними діючими нормативними документами, що регулюють процес проведення атестації на підприємстві є Закон України «Про охорону праці», постанова КМУ від 01.08.1992 р. № 442 та Методичні рекомендації №41.
Атестація робочих місць: кому та в яких випадках потрібна?

Як повідомляє компанія Центр ЛТД, ще одним документом, що вимагає проведення атестації робочих місць є стандарт ISO 45001 та ISO 9001, так як вимоги цих стандартів – це ідентифікація ризиків та створення безпечних умов праці.

Кому потрібна атестація робочих місць?

1) Керівнику, оскільки відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць покладається саме на керівника підприємства.

2) Працівнику, тому що атестація робочих місць є правовою підставою надання на підприємстві компенсацій та гарантій для працівників із шкідливими і небезпечними умовами праці (доплат до заробітної плати, додаткових оплачуваних відпусток, спеціального харчування та ін.).

В яких випадках проводиться атестація робочих місць?

По-перше: у кожного працівника повинно бути своє робоче місце.

По-друге: на робочому місці необхідно створити нешкідливі та безпечні умови праці. Саме про це і повинен потурбуватися роботодавець.

Але не все залежить від керівника. Сама специфіка виробництва може бути пов'язана з факторами підвищеної небезпеки, шкідливості і т. д. У таких випадках роботодавець повинен компенсувати працівникові «шкідливість» його роботи виходячи з норм чинного законодавства, наприклад:

  • надати йому додаткову відпустку;
  • встановити підвищену оплату праці;
  • забезпечити видачу спецодягу і засобів індивідуального захисту;
  • видавати молоко та лікувально-профілактичне харчування;
  • встановити скорочений робочий тиждень

Працівник може отримати право на пенсію за віком на пільгових умовах, якщо це буде підтверджено результатами атестації.

Зверніть увагу! Атестація повинна проводитися незалежно від того, є роботодавець юридичною особою чи приватним підприємцем. 

Щоб з'ясувати, чи потрібно проводити атестацію, підприємство вивчає норми охорони та гігієни праці щодо свого виробництва, а також:

- Списки № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (Постанова КМУ №461 від 24 червня 2016 року);

Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці (Постанова КМУ №1290 від 17.11.1997р.);

- Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня (Постанова №163 від 21.02.2001р.);.

Знайшовши в цих документах роботи, фактори, професії, які є на робочих місцях його підприємства, роботодавець проводить атестацію таких місць. Причому атестація повинна проводитися незалежно від того, є роботодавець юридичною особою чи приватним підприємцем. 

Атестація робочих місць проводиться не рідше одного разу на 5 років. Позачергова атестація може бути проведена в тому випадку, якщо умови праці на підприємстві істотно змінилися.

Нагадуємо, що за непроведення атестації робочих місць керівник підприємства може бути притягнений до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ