Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Аваков заявив, що теракт під Радою організували. Натякає на "Свободу"

Глава МВС Арсен Аваков заявив, що вчинення теракту під стінами Верховної Ради 31 серпня було заздалегідь сплановане та організоване. Про це він заявив під час звіту у Верховні Раді.

Аваков нагадав, що внаслідок заворушень під парламентом тілесних ушкоджень зазнали 157 осіб, а три особи загинули.

"Все це стало наслідком заздалегідь спланованої та організованої провокації. Її метою, за однією з версій, була масштабна дестабілізації в країні та занурення її в масштабне насилля та збройне громадянське протистояння", - заявив Аваков.

"І сам терористичний акт і масові заходи були об'єднані одним злочинним задумом. Є достатні підстави вважати, що цей задум полягав у тому, щоб силами спеціальної підготовленої групи осіб організувати масові заворушення під стінами парламенту та використати їх для маскування кривавого теракту", - заявив міністр.

За його словами, "теракт теж був вчинений не терористом одинаком, а організованою групою осіб".

"Масові заворушення були неодмінною частиною загальної картини", - заявив Аваков.

Міністр розповів, що мітингувальники під Радою відбирали у правоохоронців засоби особистого захисту, та завдавали їм тілесні ушкодження і розпилювали сльозогінний газ.

"Як відомо, серед тих, хто наносив тілесні ушкодження, були і колишні народні депутати. Це ніяким чином не політичні переслідування. Оцінка надається конкретним діям", - заявив Аваков.

Подіям 31 серпня під Радою передувала низка інших подій, на які звернули увагу слідчі.

Аваков розповів, що 26 серпня "члени і курівництво ВО "Свобода", зокрема Тягнибок, Сиротюк, Гелевей та Кривецький пізно ввечері прибули в місто Курахове Донецької області. Наступного дня, 27 серпня, відбулася їхня зустріч з бійцями батальйону зустрічі МВС "Січ". Після офіційної зустрічі, попросили командування батальйону та бійців, які не належать до партії "Свобода", вийти з приміщення. Після цього провели приватні співбесіди. На них також була присутня особа, яка тепер підозрюється в безпосередньому вчиненні теракту.

Після цього лідери "Свободи", за даними Авакова, поїхали в село Водяне на місце дислокації батальйону "Карпатська січ", який входить до складу 93 бригади ЗСУ, де також провели зустріч та співбесіди.

"Наступного дня обидва підозрюваних у вчиненні теракту виїхали до Києва. Один із них написав рапорт на звільнення з органів МВС за власним бажанням. Так само вчинили і ще кілька бійців батальйону "Січ", - повідомив Аваков.

"Наскільки пов'язані ці зустрічі керівництва "Свободи" з залучення конкретних осіб до вчинення теракту буде перевірено в ході слідства", - заявив Аваков.

За його словами, саме з таких осіб була сформована група для дестабілізації під час заходів 31 серпня.

Українська правда 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ