Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Батько загиблого в ДТП звинувачує прокуратуру Львова та УМВСУ області в бездіяльності та замовчуванні слідства

В бездіяльності та замовчуванні слідства звинувачує прокуратуру Львова та УМВСУ області батько хлопця, загиблого в ДТП, яка сталася 29 жовтня 2005 року. Як заявив 11 травня під час прес-конференції Олег Цімко, 28 жовтня його син разом із своми колишніми однокурсниками з юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка близько 2-ї ночі повернулися додому з святкування зістрічі випусників, яка відбувалася у кафе «Тустань», що на вул. Любінській.
«Хлопці, звичайно, трохи випили і коли почали розходится по домівках, мій син разом із ще двома друзями сіли у авто свого колишнього однокурсника, батько якого є високопосадовцем і має якесь відношення до цього кафе. Бачачи, що хлопець сідає в автомобіль напідпитку, офіціанти, як мені розповіли, повідомили його батька, а той у свою чергу, скориставшись зв’язками, зателефонував до чергового ДАІ і попросив прослідкувати за автомобілем, щоб з нашими дітьми не сталося біди», — розповів Олег Цімко.
Щоправда, як стверджує батько потерпілого, «участь» у цій історії працівників ДАІ хлопцям не те, що не допомогла, навпаки, вона призвела до жахливої аварії, наслідком якої стали дві смерті.
«Коли машина виїхала на прехрестя вул. Кульпарківської біля кафе «Торнадо», за нею почали гнатися працівники ДАІ. Я не знаю, чи просили вони водія зупинитися, не знаю, чому він не зупинився, побачивши погоню. Мені відомомо лише те, що правоохоронці навмисне почали переслідувати цей автомобіль, адже в цей час вони перевіряли документи у якогось водія і, побачивши автомобіль, в якому їхали хлопці, залишили цього водія, — розповідає Олег Цімко. — В районі повороту на вул. Мельника правоохоронці почали стріляти по переслідуваному автомобілю і прострелили колесо авто. Очевидно, вони сподівалися, що після цього водій зупиниться, однак через спущене колесо автомобіль почало кидати і машина врізалася в дерево. Від удару автомобіль розірвало навпіл, троє потерпілих випали через розрив кузова, а один в шоковому стані до кінця залишався у салоні. Прострелене колесо ж взагалі відлетіло на іншу вулицю і завішалося на огорожі».
Внаслідок жахливої аварії водій БМВ-730 та один із пасажирів загинули на місці аварії, а ще двоє пасажирів авто з різними травмами потрапили до лікарні. Як показала судмедекспертиза, водій іномарки справді був у нетверезому стані. Однак навіть явну вину водія, як стверджує Олег Цімко, слідчі органи всіляко намагаються замовчувати аварію, щоб приховати те, що трьоє працівників ДАІ та один співробітник «Беркута», які знаходилися у машині переслідування, стріяли по БМВ.
«Якщо правоохоронці вважають, що в аварії винен тільки водій, чому ж вони тоді не проводили слідство на належному рівні, вже від самого початку у цій справі з’явилося багато запитань. Так, після проведення експертизи, автомобіль БМВ невідомо чому не відвезли на штраф-майданчик ДАІ, що на вул. Кульпарківській, як це мало б бути, а забрали його в один із гаражів МВС, який знаходиться на околиці Львова. Ніхто і не думав збирати ніяких речових доказів, так колесо від автомобіля кілька днів просто висіло на паркані і якби ми про нього не згадали, то правоохоронці взагалі б його не взяли до уваги», — говорить батько загиблого. Більше того, за його словами, це ще далеко не всі нюанси «слідства». За словами Олега Цімка, слідчі органи навіть не допитали працівників ДАІ, які вели переслідування.
«Слідчі стежили лише за тим, щоб ми не знаходили свідків аварії, а якщо такі виявлялися, вони робили все для того, щоб свідки відмовилися від своїх свідчень», — говорить Олег Цімко.
Щоправда, за словами батька загиблого, батьки інших учасників ДТП, зрештою, як і потерпілі, які залишилися живими, не поділяють завзяття добитися у цій справі справедливості Олега Цімка.
«Батьки водія, на мій погляд, взагалі не цікавляться цією справою, а співучасники аварії кажуть, що вони нічого не пам’ятають, я не розумію їхньої поведінки», — розповідає Олег Цімко. Щоправда, доказів того, що правоохоронці справді стріляли в іномарку батько загиблого також немає. Як він запевняє, це стало йому відомо із конфіденційних джерел.
Прокуратура ж, як і слідчий відділ УМВСУ у Львівській області, вважають, що складу злочину у цій справі немає і вже двічі закривали її. Натомість Управління внутрішньої безпеки Департаменту внутрішньої безпеки і боротьби з організованою злочинністю МВС України звернулося  до міської прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу проти слідчого, який займався розслідуванням, за фактом халатності. Проте прокуратура відмовилася.
Щоправда, Олег Цімко має твердий намір довести цю справу до кінця і звернувся до Галицького районного суду зі скаргою на дії слідчого відділу УМВСУ у Львівській області. Якщо ж Львівський суд не розсудить цю справу по справедливості, то батько загиблого звертатиметься у центральні судові інстанції, а можливо, і в Європейський суд з прав людини.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ