Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Бенксі втратив права на одну з найвідоміших своїх робіт

Вуличний художник Бенксі, який уже багато років зберігає анонімність, програв суд щодо авторських прав на його картину ʺМетальник квітівʺ.
Фото: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary HUNGARY OUT

Він судився з компанією Full Colour Black, яка випускала листівки із зображенням цієї роботи.

Про це повідомляє The Guardian, - передає Громадське.

У 2014 році компанія-представник Бенксі Pest Control Office успішно подала заявку на реєстрацію товарного знаку Flower Thrower в ЄС. Однак після двох років судового процесу реєстрацію скасували.

Управління Європейського Союзу з інтелектуальної власності (EUIPO) заявило, що не може визнати Бенксі беззаперечним власником роботи, оскільки його особа залишається прихованою.

ʺБенксі вирішив залишитися анонімним та малювати графіті на майні інших людей без їхнього дозволу, а не на полотнах або своєму власному майніʺ, — заявили в комісії.

Саме на цьому наголошує компанія Full Colour Black. Там кажуть, що мають право використовувати зображення ʺМетальника квітівʺ, оскільки особа художника невідома.

Що це за картина?

ʺМетальник квітівʺ — одне з найвідоміших графіті Бенксі. Він створив його в Єрусалимі в 2005 році на стіні гаражу. Художник зобразив розгнівану людину з прихованим обличчям, що із силою кидає букет квітів. Герой графіті зображений чорно-білим, тоді як букет — кольоровим. Цю роботу вважають посиланням на антивоєнну риторику 1960-х років, коли хіпі вкладали квіти в дуло зброї.

Хто такий Бенксі?

Бенксі — псевдонім англійського андерграундного художника графіті, політичного активіста та режисера, особа котрого не встановлена. Навколо його біографії та справжнього імені точиться багато суперечок. Згідно з найпоширенішими версіями, його справжнє ім'я — Роберт або Робін Бенкс.

Графіті Бенксі почали з'являтися на вулицях з початку 1990-х років. Нині його роботи оцінюються в мільйони доларів і значно збільшують вартість нерухомості, на якій розміщені.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ