Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Більше половини українців не володіють базовими цифровими навичками – Мінцифри

37,9% українців мають цифрові навички на рівні “нижче середнього”, а ще 15,1% взагалі не володіють ними. Це дані дослідження Міністерства цифрової трансформації, яке здійснювалося за методологією оцінки цифрових навичок, що застосовується Європейською комісією.

За даними дослідження склали портрет людей, у яких відсутні цифрові навички. Це люди віком 60-70 років, які не мають підключення до інтернету або ніколи ним не користувалися та проживають поза обласними центрами. Серед цифрових навичок, які вони хочуть опанувати - користування смартфоном, соцмережами та пошук інформації в мережах.

Фото: Michael Saechang

Як зазначають у Мінцифри, рівні володіння цифровими навичками населення в залежності від віку, рівня освіти, місця проживання та інших параметрів стали відомі вперше.

дані Мінцифри

Рівень цифрових навичок включає чотири види компетенцій: інформаційні, комунікаційні навички, вирішення проблем та навички програмного забезпечення.

Дослідження показало, що найбільше в українців розвинуті комунікаційні та інформаційні навички, натомість навички вирішення проблем і роботи з ПЗ “просідають”.

Мінцифри також запитало у респондентів про зацікавленість у покращенні цифрових навичок. Найбільше зацікавлені у навчанні цифровій безпеці діти середнього та старшого шкільного віку - 10-17 року (67,5%) та особи з вадами слуху (65%). Загалом для 47,4% українців підвищення цифрових компетенцій актуальне в тій чи іншій мірі.

дані Мінцифри

Найбільше українці хочуть навчатися таким базовим навичкам як онлайн безпека, розрізняти надійні і ненадійні джерела, швидко і якісно знаходити інформацію в мережі.

дані Мінцифри

Вибірка дослідження склала 1800 людей у віці від 18 до 70 років, з них молодь - 859 людей і 219 осіб з вадами слуху. Опитування здійснювалося шляхом анкетування.

Нагадаємо, за 5 років кількість українців, які постійно користуються інтернетом зросла на 50%, а кількість тих, хто не користується мережею взагалі знизилася вдвічі. І в 2019 році вперше Інтернет-ЗМІ за рівнем довіри випередили телебачення. Такі дані дослідження «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2019 р.», проведеного в травні-липні цього року на замовлення USAID-INTERNEWS.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ