Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Більше як 16 тисяч компаній не повідомили про своїх власників

16 743 компанії в Україні не зазначили своїх кінцевих власників. Про це повідомляє Opendatabot, платформа для роботи з відкритими даними

Українські компанії ще до 2015 року були зобов’язані надавати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників. Проте деякі компанії досі ігнорують цю вимогу.

“Власник компанії має вирішальний вплив на діяльність компанії та несе за неї відповідальність. Якщо ми не маємо даних про кінцевих власників - ми, за великим рахунком, нічого не можемо сказати і про компанію”, - коментує Олексій Іванкін, засновник Opendatabot.

“Багато компаній, особливо власниками яких є компанії-нерезиденти, вказали своїми

бенефіціарами, так званих «номіналів», тобто довірених осіб (агентів, посередників тощо). Поки ніхто не перевіряє достовірність внесених до реєстру даних”, - розповідає адвокат Максим Лазарев:

"На сьогоднішні найбільші проблеми підприємству, яке не надало даних про бенефіціарів, може створити банк, в якому воно буде відкривати рахунок. Суб'єкт первинного фінансового моніторингу зобов'язаний відмовитися від ділових відносин або проведення фінансових операцій у разі, якщо клієнта неможливо ідентифікувати або якщо виникає сумнів стосовно того, чи виступає особа від власного імені”.

Відповідальність за відсутність цієї інформації лежить на юридичній особі. Так в своєму коментарі ДП НАІС, яке викладає ЄДР у форматі відкрити даних, зазначає: “У відкритому доступі публікуються лише ті відомості, які наявні у ЄДР. Тобто, якщо юридична особа не зверталася до державного реєстратора із документами для внесення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника, то інформація щодо бенефіціарних власників відображатися не буде”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ