Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Біженець» – слово 2015 року в Польщі

«Біженець» – слово 2015 року в Польщі. Повідомляє Гал-інфо з посиланням на Польське радіо.

Капітул польських мовознавців одноголосно обрав іменник «uchodźca», тобто «біженець», словом 2015 року. Це ж слово виграло і в загальнопольському інтернетному опитуванні, що його організував Інститут польської мови Варшавського університету. Вперше в історії вибір членів капітулу був одноголосним. 
Черговими словами минулого року найчастіше називалися: «smog», «JOW», «trybunał», «frankowicz» i «bankster».

Як наголошує професор Галіна Зґулкова з Університету імені Адама Міцкєвича, «явище біженців було відоме в Польщі віддавна, але у 2015 році воно наповнилося емоційними цінностями. З одного боку – це співчуття, обов’язок допомоги людям, які цього потребують, тобто це – комплекс позитивних етичних цінностей. А з другого боку – це, перш за все, боязнь (потенційного? надуманого?) тероризму, загроза нашій національній, культурній (релігійній?) тотожності».

У своєму коментарі пані професор наголошує, що біженці, назагал, не обирають Польщу країною поселення, виняток тут складають прибулі з України, особливо з Донбасу, та все одно емоції поляків інтенсивно пов’язані з самим явищем і словом. Тож мовознавець робить висновок: «Біженців ми, щоправда, не маємо, але дуже часто охоче про них розмовляємо».

Загальнопольське опитування на слово року проводиться в Польщі вже 5 років поспіль.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ