Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Блаженійший Любомир Гузар розповість студентам «політехніки» про Йосифа Сліпого

В національному університеті «Львівська політехніка» відбудеться зустріч з блаженішим Любомиром Гузаром з нагоди 120-річчя патріарха Йосифа Сліпого, повідомили організатори.

Для української молоді, яка розпочинає свій професійний шлях, важливо побачити та усвідомити на прикладі конкретних постатей значення духовного поступу, моральних вчинків як основи людського буття. Саме до таких постатей належить Патріарх Йосиф Сліпий – духовний борець за українську державу, вчений, педагог, дипломат, незламний і вірний син свого народу. Світла й велична постать Йосифа Сліпого, 18-літнього в’язня ГУЛАГу слугує прикладом нескоримості людського духу, вірності Ідеї, Чину, Церкві. Такі шляхетні людські цінності Йосиф Сліпий увібрав від своїх великих попередників, зокрема Петра Могили, Андрея Шептицького. Про значення життєвого подвигу Йосифа Сліпого для України влучно сказав Папа Іван Павло II:«… він простелив свободу сучасній Україні». Протягом більш ніж 20-річної розбудови фундаменту майбутньої Української держави в нелегких умовах еміграції Йосип Сліпий здобув собі серед світових лідерів неофіційний статус першої особи України за її територіальними межами. Цьому мужньому, багатогранному таланту засвідчували свою повагу президенти великих держав і найвищі духовні авторитети. В умовах бездержавності в еміграції Йосип Сліпий відкрив Заходу справжню Україну, її правдиву історію. Свідчення цього подвигу – розбудова у Римі Українського Центру, Українського Католицького університету і його філій у Вашингтоні, Філадельфії, Чікаго, Лондоні, Собору св. Софії, відновлення діяльності Українського Вільного Університету у Мюнхені, а також створення Товариства Святої Софії у м. Генк (Бельгія). Найвища національна Ідея Йосифа Сліпого – згода і єдність усього українства як в Україні, так і поза нею для розбудови Церкви і Держави.Головна мета – збереження і утвердження національної ідентичності українців зарубіжжя через розбудову культурних і духовних центрів у місцях їх найбільшого згромадження.

У ювілейний рік Йосифа Сліпого Національний університет “Львівська політехніка”,Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою зініціювали зустріч студентів, викладачів університету та громадськості Львова з послідовником і однодумцем Патріарха Блаженнішим Любомиром Гузаром.

Блаженніший Любомир Гузар – автор багатьох праць, присвячених не лише суто богословським питанням, а й глибоким філософським проблемам, які ставить перед собою кожна мисляча людина. У 2011 році Блаженнішийвідновив започатковані у минулому сторіччі Андреєм Шептицьким Суспільні Дні,на яких він спілкується з мирянами, насамперед молоддю, щодо моральних засад суспільства, взаємостосунків у суспільстві, пошуку істини, визначення ціннісних орієнтирів у житті. Широкого резонансу набули його останні праці «Бути людиною» (збірник цитат), аудіокниги «Дорога до себе», «Суспільство і бізнес».

У рамках зустрічі:

1.Слово Блаженнішого Любомира Гузара (15 хв.).

2.Розмова з Блаженнішим у формі питань і відповідей (60 хв.).

3.Виконання музичних творів на духовну тематику народним чоловічим хором «Орфей» Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки.

Зустріч відбудеться в актовій залі головного корпусу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ