Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Блаженнійший Любомир Кардинал Гузар взяв участь у конференції “Роль Української Греко-Католицької Церкви у протидії торгівлі людьми”

14 грудня 2006 року у Києві, за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Данії відбулася конференція “Роль Української Греко-Католицької Церкви у протидії торгівлі людьми”, за участі владик, членів Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ. Про це «Гал-info» повідомили у Департаменті інформації УГКЦ. Реалізація такої робочої зустрічі стала можливою завдяки тісній співпраці Міжнародної організації з міграції (МОМ) та Міжнародного благодійного фонду “Карітас України”. Метою зустрічі, за словами Фредріка Ларсона, координатора Програми з протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні, було бажання ширше поінформувати провідників УГКЦ із проблемою торгівлі людьми та випрацювати напрямки співпраці між Церквою та МОМ.
 У свою чергу Блаженніший Любомир, Верховний Архієпископ Києво-Галицький, Глава УГКЦ, для того, щоб наблизити розуміння ситуації людини, яку було продано, почав використовувати слово “кріпацтво”.
 “Ми читали багато творів у нашій літературі про життя кріпаків. А найближче нам цей термін стає зрозумілим у відношенні до особи Тараса Шевченка. Ми знаємо про різницю його життя, як вільної людини і як кріпака”, — пояснив Предстоятель УГКЦ. Ця проблема, за його словами, не є чимось абстрактним чи далеким для нас, адже, 80% опитаних українців мають рідних, друзів чи близьких, які є учасниками міграційних процесів.
Під час промов та дискусії виступаючі наголошували на різних проблемних моментах у процесі запобігання торгівлі людьми, виявлення та звільнення постраждалих. При цьому було вказано на просвітницькій ролі Церкви у питаннях попередження торгівлі та реабілітації постраждалих. Не меншою є місія у справі подолання стереотипів (мовляв ті, хто був проданий, самі винні у цьому, вони свідомо вибирали такий шлях і т. д.), які, не рідко, стають перешкодою у процесі відновлення завданих психологічних травм.
Потрібно також відзначити, що така конференція, за свідченням її організаторів, на якій так чисельно представлені вищі духовні особи Церкви, відбулася вперше. Цим Україна у сфері налагодження співпраці щодо протидії торгівлі людьми може дати приклад для інших країн.
Заснована у 1951 році, Міжнародна організація з міграції (МОМ) є провідною міжурядовою організацією у міграційній галузі. МОМ спрямовує свої зусилля на розв’язання нагальних міграційних проблем та забезпечення поваги людської гідності мігрантів.
Представництво МОМ в Україні почало працювати в Києві у 1996 році, коли Україна отримала статус країни-спостерігача МОМ. У 2001 році Україна звернулась із запитом про надання статусу країни-члена МОМ і у 2002 році Парламент України ратифікував угоду про членство України у МОМ. Сьогодні до складу МОМ входять 138 країн-членів та країн-спостерігачів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ