Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Близько 500 ветеранів війни в Афганістані пройшли під бойовим прапором та із БТРом центром Львова

Близько 500 ветеранів війни в Афганістані сьогодні пройшли колоною центром Львова, відзначивши таким чином річницю виведення радянських військ з Афганістану. Збір колони колишнів афганців відбувся на площі Петрушевича поблизу офісу Львівської обласної організації ветеранів Афганістану, звідки вони з бойовим прапором та БТРом промарширували через центр Львова на вулицю Батуринську до пам’ятника українцям, загиблим в Афганістані, де було вишикувано роту почесної варти та вшановано пам’ять загиблих салютом. Після цього ветерани Афганістану піднялися на Лису гору, де понад 10 років тому студентами – ветеранами війни в Афганістану встановлено хрест в пам’ять про загиблих, тут буде пом’януто пам’ять загиблих. Після 15 години ветерани відзначатимуть цей день із своїми однополчанами – повідомив „Гал-info” заступник голови ЛОО ветеранів Афганістану, полковник у відставці Анатолій Янков.

 „Нас не дуже люблять, бо ветерани Афганістану – люди з яскраво вираженою думкою і можуть її чітко виразити”, — зазначив Анатолій Янков, відповідаючи на питання, чи були присутніми на заходах представники влади. Водночас він зазначив, що ветерани Афганістану мають чимало проблем, особливо з санаторно-курортним оздоровленням, оскільки Афганістан – країна з дуже складним кліматом, значна частина людей, які там служили перехворіли на хворобу Боткіна, малярію.
 Всього у складі радянського військового контингенту в Афганістані служило 160 000 громадян України. 120 мешканців Львівської області загинули в Афганістані. Зараз Спілка ветеранів війни в Афганістані та локальних військових конфліктів об’єднує 5580 ветеранів війни в Афганістані та близько 7 000 ветеранів локальних військових конфліктів. Всього громадяни України брали участь у 23 таких конфліктах як в складі радянської армії, так і миротворчих контингентів української армії.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ