Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Здоров'я

Богатирьова заспокоїла: ситуація з чумою в Киргизстані контрольована

Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова просить громадян не гарячкувати з приводу повідомлень про випадок захворювання на чуму в Ак-Суйському районі Іссик-Кульської області (Республіка Киргизстан). Про це вона заявила сьогодні, 30 серпня, під час брифінгу у Львові відповідаючи на запитання Гал-інфо.

«У випадку, про який ви говорите, йдеться про форму хвороби,що не становить загрози для людини», – сказала вона.

Міністр зауважила, що в Ак-Суйському районі немає карантину, бо небезпека поширення захворювання відсутня.

Вона також додала, що певний рівень захворювання на чуму  у цьому районі був завжди, оскільки його мешканці займаються скотарством.

«Ми на зв’язку з цією територією, на зв’язку з ВООЗ, дали інструкції та рекомендації щодо моніторингу ситуації в прикордонних районах», – зазначила Богатирьова.

Нагадаємо, 27 серпня міністр охорони здоров’я Киргизстану Дінара Сагінба’ва офіційно підтвердила випадок загибелі людини від чуми в республіці - в Ак-Суйському районі помер 15-річний підліток. Станом на 27 серпня в районі було госпіталізовано 132 людини, що мали контакти з хлопчиком. Ознак чуми ні в кого не виявлено, однак медичне спостереження за контактними особами триває.

«Під час засідання республіканської надзвичайної протиепідемічної комісії при уряді республіки у зв’язку з надзвичайною ситуацією в Ак-Суйському районі Іссик-Кульської області міністерству фінансів доручено вишукати необхідні фінансові кошти для закупівлі лікарських засобів, дезінфікуючих та витратних матеріалів для проведення протиепідемічних та профілактичних заходів», - повідомив співрозмовник агентства РІА Новости.

У районі введені обмежувально-карантинні заходи, виставлені міліцейські пости у відділеннях Ак-Суйскої територіальної лікарні й інфекційному відділенні Іссик-Кульської обласної лікарні, де розмішені контактні особи, а також у низці населених пунктів.

Бригади медичних працівників проводять подвірні обходи з населенням, що проживає на пасовищах в Енільчек і в селі Ічке-Жергез Ак-Суйського району. Проводиться позапланова вакцинація осіб, що проживають в зоні природного вогнища виникнення чуми. Крім того, спеціальні групи здійснюють вилов і дослідження гризунів і їхніх бліх на чуму, повідомили в уряді країни.

Фото - Павло Паламарчук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ