Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Будинкоуправління КЕВ Львова мають борг перед ВАТ „Львівобленерго” у більш як 600 тисяч гривень

Будинкоуправління квартирно-експлуатаційних відділень (БУ КЕВ) м. Львова, що опікуються житлом військових, не проводять стовідсоткових розрахунків за спожиту електроенергію. Станом на 1 січня 2006 року загальний борг усіх будинкоуправлінь КЕВ міста Львова становив 634 тисячі гривень. Найбільшими боржниками сьогодні є будинкоуправління №№ 1, 3 та 4 квартирно-експлуатаційних відділень м. Львова. Станом на 1 лютого 2006 року борг БУ №1 КЕВ м. Львова становив 110 067 гривень, у 2005 році БУ №1 розрахувалося за спожиту електроенергію лише на 79%, приріст заборгованості за рік становив 76 674 гривні. Борг БУ №3 КЕВ м. Львова станом на 1 лютого 2006 року становить 213 902 гривні, у 2005 році відсоток оплати за спожиту БУ №3 електроенергію – 97%, приріст заборгованості за рік – 15 055 гривень. БУ №4 КЕВ м. Львова станом на 1 лютого 2006 року заборгувало енергетикам 264 117 гривень, за 2005 рік БУ №4 розрахувалося за спожиту електроенергію на 82%, приріст заборгованості становить 58 879 гривень.
Така заборгованість спричинила до того, що 30 січня 2006 року було припинено постачання електроенергії БУ №1 КЕВ м. Львова, а 31 січня – БУ №3 та БУ №4 КЕВ м. Львова. Попередньо було надіслано повідомлення про припинення подачі електроенергії на адреси керівників цих будинкоуправлінь, копії - першому заступнику голови ЛОДА Мирославу Сенику, а також головам відповідних районних адміністрацій та прокурорам районів.
Зараз між ВАТ „Львівобленерго” та будинкоуправліннями №№ 1, 3 та 4 КЕВ м. Львова досягнуто домовленостей про укладання мирових угод та підписання графіків реструктуризації боргів, яке відбудеться найближчим часом. Проте це не вирішить усіх проблем військових будинків та гуртожитків, що перебувають у відомстві будинкоуправлінь.
Ситуація із відомчим житлом у Львові й далі залишається складною, відключення від електропостачання таких об’єктів завжди спричиняє соціальну напругу. Мешканці цих будинків сплачують за комунальні послуги, а зокрема і за використану електроенергію, до відповідних відомств. Своєю чергою, це підприємство як юридична особа має угоду із ВАТ “Львівобленерго”, відповідно до якої зобов’язане у чітко встановлений термін провести розрахунок за всіх мешканців своїх будинків. Проте стовідсоткових розрахунків зазвичай не відбувається, тому  накопичуються борги. ВАТ “Львівобленерго”, як того вимагає Закон “Про електроенергетику”, зобов’язане припинити електропостачання споживачеві-боржнику, а також усім його об’єктам. Енергопостачальна компанія, діючи у межах законодавства, не несе відповідальності перед мешканцями будинків, оскільки не має з ними юридичних стосунків.
„Львівобленерго” вважає, що оптимальним виходом із ситуації, що склалася,  є передача відомчих будинків на баланс міської ради із попереднім проведенням розпуску загальнобудинкового обліку електроенергії. Цей процес внормовано постановою Кабміну від 6 листопада 1995 року “Про затвердження положення про порядок передачі в комунальну власність загальнодержавного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств, установ та організацій”. Відповідно до цієї постанови, підприємства-власники відомчого житла, передаючи свої будинки на баланс міських, районних, сільських та селищних рад, повинні попередньо привести житло та відповідну інженерну інфраструктуру в належний стан. Зі свого боку ВАТ “Львівобленерго”, у випадку такої передачі відомчого житла на баланс міста, ставить таку вимогу: при розпуску загальнобудинкового обліку електроенергії підприємство-власник повинно своїм коштом встановити мешканцям персональні лічильники. Це дало б змогу енергопостачальнику на договірній основі працювати із кожним мешканцем відомчого будинку окремо. Про це повідомив відділ корпоративних зв’язків ВАТ “Львівобленерго”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ