Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Бурштинова мафія: чи пройдуть арешти у Києві?

Якщо боротьба з бурштиновою мафією не продовжиться і не відбудеться нових більш серйозних затримань, то це означає, що насправді відбувся перерозподіл сфер впливу у незаконному добуванні бурштину. Таке переконання в ефірі каналу ICTV висловив колишній голова Рівненської обласної держадміністрації, народний депутат VI скликання Віктор Матчук, - повідомила прес-служба екс-депутата.

«Це означає, що замість одного злодія в законі Ушатого з’явиться інший - Супер Ушатий, замість одного заступника прокурора буде інший заступник. Ниточки затримань мають тягнутися вище. Очевидно, що бурштинова мафія координується з Києва. Якщо ниточки підуть до Києва – значить, за справу взялись всерйоз», - сказав Матчук.

За його словами, люди, яких затримали цього тижня у Рівному, - це не ті особи, які можуть очолювати незаконний обіг бурштину. Вони лише кришували незаконне добування, скупку і переміщення сонячного каменю на своєму рівні.

Адже якщо подивитися на кількість вилучених коштів – 123 обшуки і 160 тисяч доларів – то це насправді лише трохи більше, ніж 0,05% річного обігу всього бурштину в Україні. «Тобто це кількагодинний масштаб добування», - наголосив він.

Крім того, на переконання Матчука, у бурштиновій проблемі нічого не зміниться, якщо не буде змінена сама система добування цього каміння. Є лише один спосіб, який дасть можливість швидко змінити став справ – це запровадження старательського методу добування бурштину. Він дозволяє людям, які ідуть в ліс добувати бурштин як злочинці, а потім платять бандитам і владі, купувати у держави і місцевої громади право на цю роботу. Відтак їх діяльність стає законною, вони платять виключно у державний і місцевий бюджети, при цьому частина цих коштів має іти на рекультивацію.

«Для прикладу, такий метод – один із основних законних способів добування золота у США. Є великі корпорації, які добувають золото, а є старателі, які теж купують таке законне право», - зазначив Матчук.

Відтак, за його словами, це речі, які у світовій практиці уже давно врегульовані. Виникає просте питання – чи є бажання врегулювати ці процеси в Україні?

«Поки що я цього бажання не бачу. Те, що відбулося декілька днів тому у Рівному, - це лише перший промінець. Тепер головне – на цьому не зупинятися. А також нарешті взятися за створення нової системи легального добування бурштину», - резюмував він. 
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ