Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Через "Дію" студенти матимуть змогу отримати гранти на навчання — Федоров

Вступники у 2024 році уперше зможуть отримати державний грант для оплати контракту в університеті. Сума — від 15 тисяч гривень і більше — надаватиметься щорічно протягом навчання.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Це революційний крок для української системи вищої освіти. Кошти нараховуватимуть через "Дію", щоб процес був простим та зрозумілим. Студенти, що вступили на бюджетну форму навчання, як і раніше, отримуватимуть повне фінансування від держави", — заявив Федоров.

Він зазначив, що система державних грантів трансформує підхід до освіти серед студентів і навчальних закладів. Адже раніше вступник під час вибору спеціальності орієнтувався на наявність бюджетних місць.

"Грант — це свобода вибору спеціальності для дитини. Для навчальних закладів нова система стимулюватиме конкуренцію. Адже більше студентів — більший бюджет", — наголосив віцепрем'єр-міністр з інновацій.

У Міністерстві освіти та науки пояснили, хто може отримати грант на навчання.

Йдеться про абітурієнта, який:

  • вступає на бакалаврат (або магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи або коледжу;
  • вступає на денну або дуальну форму навчання на контракт;
  • має результати НМТ (ЗНО) з будь-яких двох предметів з оцінками не менше ніж 150 балів (грант першого рівня — 15 тисяч гривень) або не менше ніж 170 балів (грант другого рівня — 25 тисяч гривень).

Суму гранту визначають індивідуально для кожного — за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнта спеціальності. Водночас для деяких спеціальностей передбачений лише грант другого рівня.

Як отримати грант на навчання

  • Аби подати заявку на отримання коштів, треба визначитися з пріоритетним закладом освіти та обрати освітню програму через електронний кабінет вступника. Якщо абітурієнт відповідає умовам, він отримає повідомлення у своєму електронному кабінеті.
  • Після зарахування на бажану програму, треба подати заяву на грант через електронний кабінет в Єдиній державній електронній базі освітньої інформації у період з 5 вересня по 31 жовтня 2024 року.
  • Згодом студента проінформують про призначення гранту на перший рік навчання. Гроші виплачуватимуть двічі на рік.
  • Після схвалення грантової заявки необхідно буде пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію у "Дії". А також — відкрити в одному з українських банків спеціальний рахунок.

Якщо вступник чи вступниця неповнолітні, то запит на грант може подати один з батьків чи законних представників. Грантовими коштами можна буде оплатити навчання у ВИШі, з яким підписано відповідний контракт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ