Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Через підвищення тарифів на підключення подорожчає нерухомість, - експерти

Більш ніж на 10% може подорожчати житло в новобудовах через зростання тарифів на приєднання до електромереж. Такий прогноз зробили фахівці компанії InCo home.

"Нестандартним вважається підключення потужністю понад 50 кВт або якщо відстань до точки приєднання перевищує 300 метрів по прямій лінії", - говориться в прес-релізі компанії.

За розрахунками фахівців, в середньому в собівартості висотного будівництва прокладка всіх видів мереж займає приблизно частку в 25%.

"Що стосується безпосередньо електромереж, то на початковому етапі реалізації проекту, забудовник отримує технічні умови і після підписується договір з енергетичною компанією про приєднання до мереж. Вся проектна документація по об'єкту розробляється з дотриманням технічних умов, а також умов зазначених в договорі на підключення", - повідомляють експерти.

У компанії кажуть, що на практиці до цих документів включається максимальна кількість вимог, щоб якомога більше питань з електрокомунікації вирішити за рахунок забудовника.

Крім того, вартість підключення прораховує тільки енергетична компанія, і така широка вилка від 3,7 до 11,3 млн грн/кВт, не дає можливості забудовнику об'єктивно розрахувати підсумкову вартість самостійно.

"Спираючись на досвід роботи з минулим об'єктів, можна спрогнозувати, що нововведене подорожчання призведе до збільшення на 10% і більше вартості квадратних метрів житла", - заявив керівник служби контролю капітальних інвестицій InCo home Сергій Трофимчук.

"Наприклад витрати за підключення до 2017 року для 9-ти поверхового 4-х під'їзного будинку становили близько 1'800'000 гривень, тепер же це буде вартість від 2'700'000 до 8'200'000 гривень в залежності від індивідуальних особливостей об'єкта", - додав він.

Як повідомлялося, народні депутати хочуть оголосити про недовіру всьому складу НКРЕчерез підвищення тарифів на підключення до електромереж.

Раніше депутат від "Самопомочі" Лев Підлісецький повідомив, що комітет з ПЕК відмовляється обговорювати законопроект про ринок електроенергії до другого читання та переносить його розгляд з 8 лютого на подальший термін через НКРЕ.

Як відомо, 31 січня НКРЕ затвердила питому вартість нестандартного приєднання до електричних мереж на 2017 рік на рівні 3,7-11,3 тисяч грн/кВт.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ