Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Ціни на ринку нерухомості у Львові

За останні роки ціни на квартири у Львові відчули на собі вплив різних факторів. Звичайно найбільше за все на ринок нерухомості вплинув геополітичний чинник, а саме війна.

Це складний та непередбачуваний період для кожного українця та країни в цілому. На початку повномасштабного вторгнення Львів став прихистком і новим домом для багатьох людей. 

Жити у Львові сьогодні хочуть всі

На початку 2022 всі бази лягли, а ринок нерухомості на сході та в центрі завмер, на західній Україні, в свою чергу, істотно виріс. Таке трапляється коли попит перевищує пропозицію. Зростання цін спровокували люди, які тікали від війни та шукали притулок. Це був несанкціонований стрибок, який мав наслідки.
Нестабільна та незрозуміла ситуація тривала майже рік, далі ціни на квартири в місті більш менш врегулювались.

Так сьогодні, середня вартість квартири близько 70 000 $. Для віддаленого від бойових дій місця це доволі приємний прайс. Спокій та безпека завжди стоять на першому місці. Саме тому багато компаній та організацій переїхало до міста Лева.

Власна квартира в історичному Львові 

З посиленням конфлікту на сході України, економічна невпевненість та загальна нестабільність в країні почали впливати не тільки на оренду, а й на продаж нерухомості у Львові. Так зростання цін спочатку замінилося їхнім стабілізуванням, а потім навіть певним зниженням. Це сталося через зменшення платоспроможності покупців, а також через збільшення кількості жителів, які відкладали покупку житла через нестабільність економічної та політичної ситуації. 

Найбільших змін зазнали ціни на квартири у Львові в новобудовах та віддалених від центра місцевостях, вони там істотно виросли. В березні 2023 року у Галицькому районі квадратний метр однокімнатної квартири коштував трохи менше 1 700 $, в березні 2024 трохи більше ніж 1 900 $. Двокімнатні майже не змінились - 1 700 $, в трикімнатних та чотирикімнатних квартирах метр квадратний найдешевший - 1 600 $. Більш детальна інформація щодо вартості на нерухомість за посиланням.

Попри це, є райони у Львові, де ціни на квартири залишаються стабільними. Наприклад, житло з хорошою інфраструктурою та близьким розташуванням до центру буде коштувати не менше ніж у столиці України, а інколи й більше. Будьте готові за 2 кімнати без ремонту віддати 60-80 тисяч, а за мебльовану однушку в новобудові близько 90 тис $. 

Отже, зміни цін на квартири у Львові за останній рік відображають складну динаміку, на яку вплинули різні фактори. Початкове зростання у перші місяці року було змінено спадом у другій половині. Однак, незважаючи на це, певні райони міста залишалися стабільними та демонстрували зростання цін. Це свідчить про різноманітність та резильєнтність ринку нерухомості у Львові. Подальші перспективи залежатимуть від розвитку ситуації в країні та світі, а також від зусиль влади та інституцій для забезпечення стабільності та безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ