Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Через погодні умови на Львівщині почалисть масові повені

В найближчі дні 30 березня – 1 травня 2006 року очікується підвищення рівня води над поточними, а саме:
- на р. Стрв’яж (с. Луки) на 0,7 – 1,2 м, можливе підтоплення населених пунктів, господарських об’єктів в Самбірському районі;
- на р. Дністер (м. Самбір – смт. Розділ) на 0,5 – 1,5 м, можливий негативний вплив високих вод на стан існуючих дамб;
- на р. Дністер (м. Журавно) на 0,3 – 0,8 м, затоплення заплав, сільськогосподарських угідь, можливе підтоплення окремих населених пунктів, господарських об’єктів в Жидачівському районі;
- на ріках басейну Західного Бугу на 0,1 – 0,6 м, зберігається можливість підтоплення окремих населених пунктів, господарських об’єктів в Сокальському районі.
Щодо повеневої ситуації на території області, то у зв’язку зі складними гідрометеорологічними  умовами, що спричинили 27-29 березня інтенсивне сніготанення, на території області почалась масова весняна повінь. Внаслідок цього ситуація в районах області склалась наступна:
У Жидачівському районі, у зв’язку із різким підйомом води в ріках Дністер, Стрий, Свіча повеневі води підтопили ділянки дорожнього полотна (між с. Бортники – с. Новошино 70 м; с. Бортники –  с. Букавино 70 м; с. Лапшин – с. Голешів 120 м) внаслідок цього були відрізані від автосполучення населені пункти – с. Букавино (174 двори, 490 мешканців), с. Голешів (154 двори, 365 мешканців), с. Лапшин (40 дворів, 97 мешканців), с. Межиріччя частково (80 дворів, 290 мешканців), в яких підтоплено сільськогосподарські угіддя та присадибні ділянки загальною площею 200 га. В смт. Гніздичів частково розмито  захисну дамбу паперової фабрики „Кохавинка” та підмито дамбу очисної споруди.  На місце події виїжджала оперативно-мобільна група Головного управління МНС України в Львівській області на чолі із заступником начальника ГУ МНС України в Львівській області та головний інженер Обласного виробничого управління водного господарства «Облводгосп».
 Внаслідок підвищення рівня води в потічку Чорний, що в Мостиському районі підтоплено 5 господарських дворів та 22 присадибні ділянки с. Малнів. На місце події виїжджала оперативно-мобільна група Мостиського РВ ГУ МНСУ в Львівській області та начальник дільниці водного господарства району.
У Яворівському районі, внаслідок різкого таєння снігу та випадання значних атмосферних опадів (дощу), пройшов підйом рівня води в річках та струмках, це призвело до підтоплення господарських дворів, а саме:
- річка Липовець с. Нагачів підтоплено 20 дворів;
- річка с. Завадівка с. Завадів підтоплено 10 дворів;
- місцеві струмки с. Дубровиця підтоплено 3 двори.
Станом на 16.00 год. 30 березня рівень води в річках та місцевих струмках понизився, паводкові води в підтоплених дворах зійшли. На місце події виїжджала оперативно-мобільна група Яворівського РВ ГУ МНСУ в Львівській області та начальник дільниці водного господарства району.
  Внаслідок різкого таїння снігу та випадання значних атмосферних опадів (дощу) пройшов підйом рівня води в річці Вирва, що  у Старосамбірському райоі, в результаті чого стався зсув берега річки в м. Добромиль по вул. Січових Стрільці та у с. Княжпіль. Проїзд по вулиці та доїзд до села забезпечений. В м. Добромиль по вул. Грушевського внаслідок підмивання опори лінії електропередач без електропостачання залишились с. Княжпіль, с. Мігово, с. Кропивник та половина м. Добромиль. Станом на 18.00 год. 30 березня аварійними бригадами Старосамбірського РЕМ електропостачання в населених пунктах відновлено.  На місце події виїжджала оперативно-мобільна група Старосамбірського РВ ГУ МНСУ в Львівській області та начальник дільниці водного господарства району.
Внаслідок підвищення рівня води в річці Рата на Сокальщині, підтоплено відселений житловий будинок с. Межиріччя. Внаслідок підйому рівня води в річці Варяжанка тимчасово припинено автосполучення з с. Пісочне через розмиття під’їзних шляхів автодорожнього моста. Станом на 19 год. 25 хв. 30 березня рух до с. Пісочне відновлено. На місце події виїжджала оперативно-мобільна група Сокальського РВ ГУ МНСУ в Львівській області, начальник дільниці водного господарства району та начальник Сокальського райавтодору.
 Через підвищення рівня води та низької спроможності пропуску води на греблі  річки Солотвина в м. Буську по вул. Київській, 15 «а» було підтоплено двір житлового будинку. В ході проведених робіт по створенню додаткового русла річки та здійсненню  насипу до місця підтоплення, силами пожежно-рятувальним відділенням Буського РВ ГУ МНС України в Львівській області та бригадою Буського комунгоспу розтікання води було припинено. В с. Германівна внаслідок різкого танення снігу було підтоплено господарський двір в результаті чого води рівень води сягав 30 см. (житловий будинок не затоплений). В ході проведених робіт асенізаційною машиною Буського водоканалу з господарського подвір’я воду було відкачано. В с. Побужани внаслідок різкого танення снігу було підтоплено два господарські подвір’я. Станом на 17.00 год. 30 березня талі води в підтоплених подвір’ях зійшли. На місце події виїжджала оперативно-мобільна група Буського РВ ГУ МНСУ в Львівській області та начальник дільниці водного господарства району.
Внаслідок підвищення рівня води в річці Болозівка на Самбірщині було підтоплено сільськогосподарське угіддя с. Зарайське. Для з’ясування обставин повеневої обстановки району виїжджала оперативно-мобільна група Головного управління МНС України в Львівській області на чолі із заступником начальника ГУ МНС України в Львівській області та головний інженер Обласного виробничого управління водного господарства «Облводгосп».
У місті Бориславі, в ніч з 29 на 30 березня, внаслідок випадання значних атмосферних опадів у вигляді дощу та таєння снігу (що стало передумовою розвитку весняної повені) з метою очистки водосховищ від сміття та замуленої води о 08.00 год. було відключено насоси на водозаборі «Рибник», в результаті чого без води залишився все місто. Забезпечення мешканців питною водою здійснюється підвозом води на двох цистернах від  КП «Бориславводоканал» та КП «Благоустрій». Для очистки водосховища задіяна аварійна бригада КП «Бориславводоканал». Станом на 06.00 год. 31 березня водопостачання міста відновлено. 
У Турківському районі, внаслідок різкого таєння снігу та випадання значних атмосферних опадів (дощу), пройшов підйом рівня води в річці Яблунька в результаті чого було підтоплено підвальне приміщення восьмирічної школи в м. Турка по вул. Середній, 2 ( рівень вод сягав 20-30 см.). 
На місце події виїжджала оперативно-мобільна група Турківського РВ ГУ МНСУ в Львівській області, начальник дільниці водного господарства району.
 Всього по області був відсутній доїзд до 5 населених пунктів, підтоплено 1 житловий будинок, 8-ми річну школу, 42 господарські подвір’я та  22 присадибні ділянки.
На території Львівської області   хмарно. Вранці та вдень дощ. Вночі слабкий туман. Вітер західний  9 – 14 м/с. Температура  повітря вночі 1 – 6° тепла, вдень 8 – 13° тепла. Радіаційна стан стабільний, середній радіаційний фон у м.Львові складає – 8 мкР/год.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ