Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Чого чекати медикам? В МОЗ розповіли про плани на лікарів

За інформацією МОЗ кількість лікарів у період з 2014 по 2017 рік не тільки не змінилась, а й виросла. Збільшення кількості не гостре питання, зроблять акцент на якість. Про це повідомляє портал "Медпросвіта".

«Число медпрацівників у країні впродовж останніх кількох років залишається відносно стабільним: у державних і приватних медзакладах працює близько 186 тисяч лікарів. Головне завдання на сьогодні – не збільшити число медиків, а забезпечити якісну медичну допомогу на усіх рівнях і достойну зарплату медика», — йдеться в повідомленні МОЗ.

Одразу у відомстві відкидають всю інформацію про можливий дефіцит кадрів. Заявлено, що у 2014 у державних і приватних закладах охорони здоров’я працювало 185 945 лікарів, а у 2017 їхня кількість збільшилась до 186 178. Також, за заявою МОЗ, збільшилась кількість лікарів у медичних закладах, які підпорядковуються міністерству.

«Головне завдання на сьогодні – забезпечити якісну медичну допомогу на усіх рівнях і достойну зарплату медикам. Саме тому МОЗ України впроваджує системні зміни у охороні здоров’я. Передусім йдеться про реформу фінансування: уже цього року заклади первинної меддопомоги, які автономізуються і увійдуть у реформу, зможуть отримувати пряме фінансування від держави через НСЗУ за кожного пацієнта і вільно розпоряджатись коштами. Це означає, що тарифні сітки заробітної плати для медиків будуть скасовані: заклади отримують можливість самостійно визначати розмір виплат і достойно мотивувати лікарів. Реформування моделі фінансування медичних установ спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги розпочнеться вже наступного року», — пояснюють у відомстві.

Зазначимо, що за планом реформи охорони здоров’я, вже з 1 липня має запрацювати нова система фінансування первинної ланки медицини. Терапевти, сімейні лікарі та педіатри почнуть отримувати кошти за пацієнтів, із якими підписали декларацію в рамках програми «Лікар для кожної родини».

МедПросвіта

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ