Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чому світлофори з'явились швидше за автомобілі ?

Червоним вогням 150 років: день народження світлофора. Про це повідомило видання NBC News.
Світлофор

У зв'язку з тим, що на забитих кіньми вулицях Лондона щорічно помирало більше 1000 людей, місцева влада була змушена прийняти рішучі міри.

У сучасному світі світлофори є настільки повсякденною особливістю будь-якого міста, що ніхто не думає про них, поки не застряє в автомобільному заторі, нетерпляче чекаючи, коли світло стане зеленим.

Проте був час, коли міста були без них, і рух регулювався поліцейськими, або не регулювався взагалі. Це змінилося 150 років тому, в понеділок 10 грудня, коли перший в світі світлофор був встановлений у Лондоні. Піднімаючись на 6 метрів над вулицею, газовий ліхтар розміщувався на перехресті біля будівлі парламенту.

Придуманий залізничним інженером Ж. П. Найтом, світлофор нагадував залізничний сигнал, яким поліцейський змінював світло вручну, використовуючи перемикачі окремо для кожної лампи. Тим не менш, правління першого в світі світлофора було надзвичайно коротким. Ще в перший місяць експлуатації витік газу з ламп спричинив серію вибухів, які завдали серйозних травам поліцейському, який ним керував.

Місту довелося чекати майже шість десятиліть для того, щоб світлофор “взлетів” у 1925 році, коли сигнали з електричними вогнями прибули до Лондона із США.

В наші дні, на перехресті, де колись стояв перший світлофор, зараз налічується 24 індивідуальних вогні, які керують автомобілями та пішоходами. Ці світлофори є одними з більш ніж 6000 світильників, які контролюють трафік у Лондоні, так як сьогодні тільки у центральному районі міста проживає майже 9 мільйонів людей. За даними міжнародної транспортної аналітичної компанії Inrix, це сьоме в світі місто по масштабам перевантаженості.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ