Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чорнобиль потрапив у топ-10 найбільш забруднених місць 2013 р. за версією "Зеленого Хреста"

Незалежна організація по захисту навколишнього середовища "Зелений Хрест" у співпраці з американським інститутом Блексміта представила список десяти найбільш забруднених місць у всьому світі. Про це повідомляє прес-служба "Зеленого Хреста".

Згідно з оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, 20% смертей у країнах, що розвиваються, викликаються безпосередньо впливом навколишнього середовища. По всьому світу близько 200 мільйонів людей страждають від захворювань, викликаних забрудненням навколишнього середовища.

За словами співробітника швейцарського "Зеленого Хреста" доктора Штефана Робінсона, виконана очищення місць, які в 2007 р. ще входили в десятку найбільш забруднених, показує, що боротьба з забрудненням навколишнього середовища в країнах, що розвиваються, може вести до істотного поліпшення ситуації зі здоров'ям людей і навіть до порятунку їхнього життя, зокрема життя дітей.

"Результати дозволяють зробити висновок про те, що очищення навколишнього середовища від небезпечних забруднень є складним завданням, але рішення цієї задачі можливо. Ми повинні мобілізувати необхідні фінансові ресурси, мати волю до дії і діяти як можна швидше», - продовжує доктор Робінсон. «Цей, так би мовити, світло в кінці тунелю повинен спонукати уряди до поліпшення фінансування таких і подібних їм заходів", - підкреслює Наталі Гізі, директор швейцарського "Зеленого Хреста".

Десять найбільш забруднених місць наведено в алфавітному порядку по країнах. Виходячи з різниці у величині, населення та вигляді забруднення скласти рейтинг цих місць не представляється можливим.
- Матанса-Ріачуело (Matanza-Riachuelo), Аргентина (летючі органічні сполуки, зокрема толуол)
- Хазарибаг (Hazaribagh), Бангладеш (хром)
- Звалище Агбогблоши (Agbogbloshie Dumpsite), Гана (свинець, кадмій, ртуть)
- Річка Читарум (Citarum River), Індонезія (хімікати, серед них свинець, кадмій, хром і пестициди)
- Калімантан (Kalimantan), Індонезія (кадмій, ртуть)
- Дельта річки Нігер (Niger River Delta), Нігерія (нафта)
- Дзержинськ, Росія (хімікати, серед них зарин, свинець і феноли, а також токсичні відходи)
- Норильськ, Росія (важкі метали)
- Кабве (Kabwe), Замбія (свинець)
- Чорнобиль, Україна (радіонукліди)

У списку за цей рік враховано місця, які були представлені в списку найбільш забруднених місць за 2006 і 2007 рр., і де не було досягнуто суттєвого прогресу в санації навколишнього середовищ. Це Дзержинськ і Норильськ в Росії, а також Чорнобиль в Україні, незважаючи на частково великі зусилля по очищенню, ефект від яких буде відчуватися лише в подальші роки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ