Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чорногорія обиратиме нового президента після року безвиході

У неділю в Чорногорії проходить другий тур президентських виборів, на яких довголітній президент Міло Джуканович стикається з сильним викликом з боку економіста з західною освітою, який пообіцяв почати все заново після року політичного тупика.
Фото - видання Reuters

Як повідомляє Reuters61-річний Джуканович домінував у Чорногорії як президент чи прем’єр-міністр протягом 33 років, починаючи з початку розпаду старої федеративної Югославії. Опоненти давно звинувачували колишнього комуніста та його партію в тому, що вони керують маленькою адріатичною республікою як своєю вотчиною, проте звинувачення вони заперечують.

Його суперником у недільному другому турі виборів є 37-річний Яков Мілатович, колишній міністр економіки та заступник голови руху «Європа зараз», який виступає за тісніші зв’язки як з Європейським Союзом, так і з колишньою югославською республікою Сербією.

Як пише видання, Джуканович набрав 35,37% голосів у першому турі виборів, що пройшли 19 березня, а Мілатович – 28,92%, що потребувало другого туру, оскільки жоден з них не набрав 50% більшості.

Аналітики кажуть, що результати показують напружену боротьбу надалі. 

Джуканович буде залежати від традиційної підтримки національних меншин, чорногорців, які проживають за кордоном, прозахідних партій і тих, хто утримався в першому турі.

Мілатович розраховував на підтримку просербського та проросійського Демократичного фронту та його лідера Андрія Мандіча, який 19 березня отримав 19,3%, а також інших менших партій, включаючи нині правлячу прозахідну групу URA.

Джуканович очолював Чорногорію з моменту розпаду старої Югославії, спочатку як союзник тодішнього лідера сербського націоналізму Слободана Мілошевича, перш ніж розлучитися з ним і прийняти прозахідний порядок денний.

Чорногорія, чия економіка спирається на туризм, у 2006 році вийшла з державного союзу з набагато більшою Сербією та проголосила незалежність. Вона приєдналася до НАТО в 2017 році і зараз є кандидатом на членство в Європейському Союзі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ