Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Чи варто дітей навчати мисливству? У Львівській облраді виникла дискусія

26 листопада, під час спільного засідання постійної комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації та постійної комісії з питань освіти науки та інновацій, депутати вирішили створити робочу групу, яка напрацює зміни до Програми гуртка «Юні мисливствознавці». Про це інформує пресслужба Львівської облради.

З пропозицією розглянути питання законності запровадження гуртка «Юні мисливствознавці» у Львівському обласному центрі еколого-натуралістичної творчості й учнівської молоді до комісій звернулася депутатка обласної ради, кандидатка біологічних наук Звенислава Мамчур.

«Ініціатива натуралістичного центру, щодо навчання дітей - хороша, - зазначила депутатка.- Але після аналізу програми виявилося, що в частині документу, який стосується другого року навчання є розбіжності, щодо принципів виховання молоді. Крім того, засоби масової інформації порушили гострі питання, які стосуються демонстрації зброї, мисливського собаківництва, використання мисливських трофеїв».

На думку Звенислави Мамчур, такі поняття надто складні для розуміння дітей та можуть негативно впливати на дитячий психологічний розвиток. Відтак вона запропонувала внести зміни у програму гуртка.

Програма гуртка «Юні мисливствознавці» затверджена департаментом освіти й науки Львівської облдержадміністрації. У пояснювальній записці до програми йдеться, що створення такого гуртка обумовлено підвищенням інтересу школярів до природничих наук і до мисливствознавства, як прикладної біологічної науки, що всебічно досліджує мисливські ресурси, біологію, екологію, етологію мисливських тварин. Вихованці мають набути знання як охороняти та берегти фауну лісів, користуватися мисливським спорядженням, як організовано роботу з мисливського впорядкування.

«Аналіз тенденцій розвитку мисливського господарства у світі свідчить, що у розвинених державах популяція тварин зростає. В Україні ж навпаки, зменшується кількість тварин. Треба забезпечити належний рівень охорони, відтворення і раціонального використання природних ресурсів»- йдеться в документі.

Начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Роман Дасюк звернув увагу на те, що браконьєрство поширене через брак знань і мисливської культури. Закон «Про мисливське господарство і полювання» регулює відносини у цій сфері. Виховання дітей у повазі до природи дуже важливе і необхідне. Це складова безпеки як тварин, так і людей.

Директор центру проінформував депутатів, що програма дворічного навчання складена та перевірена львівськими науковцями та базується на основі мисливствознавства, як науки. «Звісно ми погоджуємося вносити зміни в програму, - зазначив Михайло Казимир - Ми першими в Україні почали такий навчальний курс і відкриті до конструктивного діалогу, до отримання рекомендацій від фахівців екологів, педагогів».

Присутні на комісії представники мисливських господарств розповіли, що за кордоном такі навчальні програми діють давно. Курс мисливствознавства цікавить дітей, допомагає їм навчитися орієнтуватися в лісі, знати про періоди, коли в лісах не можна шуміти, розуміти, чому заборонено палити траву та зів’яле листя, врешті розуміти різницю між мисливством та браконьєрством.

Повторно депутати повернуться до обговорення програми після внесення змін та отримання висновків робочої групи до складу якої увійдуть екологи, біологи та педагоги Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ