Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Чим загрожує знеструмлення ЧАЕС: пояснення Енергоатому

Високовольтна лінія 750 кВ ЧАЕС – Київська внаслідок пошкодження окупантами наразі відключена. Так, Чорнобильська станція та всі ядерні об‘єкти Зони відчуження залишилися без електропостачання.
фото ілюстративне

Про це інформує Енергоатом.

На сховищі відпрацьованого ядерного палива - 1 зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження. Яке можливе лише за наявності електропостачання. Якщо ж його не буде, то насоси не виконуватимуть охолодження. Як наслідок – зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля. Вітром радіоактивну хмару може перенести в інші регіони України, Білорусі, Росії, Європи.

Крім того, не працюватиме вентиляція на об‘єкті. Весь персонал, який там перебуває, отримає небезпечну дозу випромінювання.

Також не працює система пожежогасіння, і це величезний ризик у разі пожежі, що може статися внаслідок потрапляння снаряду.

Наразі тривають бойові дії, що робить неможливим проведення ремонтних робіт та відновлення енергоживлення.

Знеструмлене і місто Славутич.

Водночас, як зазначив очільник МЗС Дмитро Кулеба, ЧАЕС підключать до резервних дизель-генераторів, що забезпечить живлення її об'єктів протягом 48 годин.

Після цього відключиться система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива, що призведе до витоку радіації.

Глава МЗС закликає міжнародну спільноту негайно вимагати від Росії припинити вогонь і дати ремонтним бригадам якнайшвидше відновити електропостачання

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ