Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Надзвичайні події

Тим, хто врятував світ: в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

14 грудня у 1986 році завершилося будівництво захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, аварія на якому відбулася 26 квітня 1986 року та стала справжньою національною трагедією, наслідки якої відчутні досі.

Фото: volynnews.com

Як передає Генеральний Штаб ЗСУ, сьогодні вшановують світлу пам'ять ліквідаторів та героїв ЧАЕС, пожежників, експлуатаційний персонал ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, всіх громадян України, хто ціною свого життя і здоров’я жертовно зупинили ядерну стихію Чорнобиля та врятували Україну та світ від поширення радіаційної загрози.

Воїни, які першими опинились на місці події, ціною свого життя і здоров’я здолали страшну трагедію та зумисні прорахунки й бездіяльність злочинного радянського комуністичного режиму XX століття. Так само  сьогодні сучасні українські воїни захищають країну та світ від російської цинічної збройної та гібридної агресії у XXI столітті, зазначають у Генштабі.

"Ця аварія стала результатом бутафорної діяльності злочинного московського режиму. Чорнобильська трагедія засвідчила, що брехня, кримінальна безвідповідальність та маніпуляція інформацією злочинною комуністичною системою радянського союзу поставили під загрозу мирне існування всього світу.

24 лютого, кремлівський режим, підступно продовжив й розв’язав за підтримки білорусі агресивну, неспровоковану, загарбницьку війни проти України й знову створив загрозу повторення Чорнобильської трагедії, окупувавши станцію. Російські окупанти утримували в заручниках працівників ЧАЕС, нищили системи моніторингу та контролю станції, поставивши людство вдруге перед незворотними катастрофічними наслідками, здійснивши спробу акту ядерного тероризму", — йдеться в повідомленні.

Фото: Генштаб ЗСУ

Завдяки героїчним та самовідданим діям Збройних Сил України ЧАЕС 13 квітня 2022 була звільнена від російських окупантів-терористів.

Серед військовослужбовців, які одними з перших приступили до ліквідації наслідків аварії на четвертому енергоблоці ЧАЕС, – представники військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту, вертолітники, військові будівельники та пожежники, сапери та спеціалісти інженерних військ, військові водолази, медики, автомобілісти й метеорологи, науковці та фахівці озброєння, представники інших професій.

У Генеральному Штабі додають, що в лавах Збройних Сил України досі проходять службу і працюють кількасот учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які більше ніж двісті днів й ночей брали участь у спорудженні об'єкта «Укриття».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ