Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство  |  Здоров'я

Covid-19: На Львівщині планують виділити додаткові 10 млн на допомогу підприємцям

Сьогодні, 6 квітня, відбулося засідання постійної комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Львівської обласної ради. Під час засідання розглянули питання про надання допомоги підприємцям на період карантину, інформує кореспондент Гал-інфо.
Фото - Олена Ляхович

Директор департаменту економічного розвитку Львівської облдержадміністрації Степан Куйбіда повідомив, що за 2020 рік понад 40000 осіб отримали виплати по частковому безробіттю.

“За минулий рік Львівщина зайняла 1 місце по виплатах по частковому безробіттю. Під ці виплати підпадали суб'єкти господарювання, які змушені були зупиняти свою роботу на час карантину. Загалом за минулий рік серед 19200 заявок 16500 були задовільнені, понад 40000 осіб отримали виплати на загальну суму 375 млн грн”, - зазначив Куйбіда.

Він також додав, що за минулий рік на Львівщині було виплачено 650 кредитів на загальну суму 1,1 млрд грн. 28% з них — це були підприємства сільськогосподарського напрямку, 28% - гуртова торгівля, 23% - природна промисловість, решта 7-8% - транспортні підприємства і 2% - підприємства галузі охорони здоров'я. За даними на 15 березня 2021 року було подано понад 850 заяв на кредитування.

Крім цього, здійснювали одноразові виплати у розмірі 8 тис. грн, під які підпадали суб'єкти господарювання, які змушені були зупиняти свою роботу у зв'язку з входженням у червону карантинну зону. За 2020 рік таку допомогу виплатили 321 суб'єкту господарювання на загальну суму 23 млн грн.

“Щодо цього року ВРУ проголосувала законопроєкт, який фактично дублює минулорічний механізм. Тобто ті підприємці, які опинилися в червоній зоні, можуть претендувати на одноразову виплату у 8 тис. грн. Механізм фактично той самий: у додатку “Дія” підприємці вказують необхідну інформацію, протягом 10 днів надану інформацію перевіряють, і кошти надходять на рахунок підприємця”, - пояснив Степан Куйбіда.

Він також зазначив, що станом на сьогодні поки що немає ніякого руху щодо цих виплат, оскільки Кабмін поки що не розробив порядок використання коштів. За інформацією Куйбіди на наступну середу має бути готовий цей проєкт і, якщо він буде ідентичним до торішнього, на Львівщині зможуть розпочати інформаційну кампанію для підприємців і виплати.

Куйбіда наголосив, що разом з тим законопроєкт передбачає дофінансування допомоги з органів місцевого самоврядування.

“Органи місцевого самоврядування можуть виділяти додаткові кошти, які будуть йти синхронно з цією виплатою. Якщо держава дає 8 тис. грн, то з використанням коштів місцевих бюджетів ця сума може збільшуватися. Поки що точно не відомий бухгалтерський механізм такого перерахування коштів”, - зазначив Степан Куйбіда.

Попри відсутність точного механізму, на засідання комісії було прийняте рішення звернутися до бюджетної комісії Львівської обласної ради з проханням про виділення коштів у розмірі 10 млн грн для допомоги підприємцям.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ