Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

ДБР “трусить” голову Держгеокадастру Львівщини, бо виконав рішення суду

Слідчі Державного бюро розслідувань учора, 23 грудня, провели низку обшуків у приміщенні Держгеокадастру Львівщини, підозрюючи керівника управління Андрія Кавецького у зловживанні владою або службовим становищем з метою корупційної вигоди під час надання згоди на поділ земельної ділянки у Пустомитівському районі Львова.
ДБР розслідує дії керівництва Держгеокадастру у Львівській області

“За попередньою інформацією: посадовець, діючи у змові з підлеглими та іншими особами, видав та підписав накази про надання згоди на поділ земельної ділянки площею 26,75  та розробку  проектів землеустрою. Орієнтовна вартість земельної ділянки становить понад 25 млн грн. Земельна ділянка перебуває у комунальній власності, тому Держгеокадастр не може нею розпоряджатися. Слідчі ДБР провели ряд обшуків та вилучили документи,  які підтверджують протиправну діяльність посадових осіб“, – інформує пресслужба ДБР.

Відтак керівникові управління Держгеокадастру інкримінують зловживання владою або службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки.

При цьому відомо, що ще в листопаді 2019 року Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав Головне управління Держгеокадастру у Львівській області надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства. Повідомлялося, що Дежгеокадастр відмовлявся робити це протягом 2017-2019 років, враховуючи позицію громади, однак змушений був на це піти, дотримуючись вимог закону та виконуючи рішення судів і приписи судових виконавців.  Зазначалося також, що проти колишнього керівника управління Держгеокадастру у Львівській області було відкрито кримінальне провадження за невиконання відповідного рішення суду.

Таким чином з’ясовується, що правоохоронні органи одночасно ведуть розслідування проти двох керівників управління Держгеокадастру у Львівській області за виконання та невиконання фактично одного й того самого рішення суду.

У розмові із кореспондентом “Вголосу” Андрій Кавецький зазначив, що версія ДБР про нібито вчинення ним кримінального правопорушення не відповідає дійсності.

“За версією ДБР та поліції Держгеокадастр передав у власність окремим громадянам земельні ділянки, що входили до складу земель площою орієнтовно 26,7 га, що були в постійному користуванні ТОВ “Склодзеркальний завод”. На їхню думку, землі належать до комунальної власності, а відтак їх розпорядником є Зимноводівська сільська рада. Проте це не відповідає дійсності, а кримінальне провадження розпочате абсолютно безпідставно”, – зазначив посадовець.

Андрій Кавецький наголошує, що своїм рішенням Держгеокадастр не надав земельну ділянку у приватну власність, а всього лише дозволив окремим громадянам підготувати технічну документацію:

“В інкримінований статті мова йде про зловживання владою або службовим становищем,що спричинило тяжкі наслідки. Доводжу до вашого відома, що Держгеокадастр видав лише наказ про дозвіл на розроблення проекту відведення земельної ділянки. Цей наказ не тягне за собою у жодний спосіб передачу земельної ділянки у власність. Він просто дозволяє окремим громадянам робити технічну документацію. І тільки після цього ця документація ретельно вивчається і приймається одне з можливих рішень про затвердження її і передачу земельної ділянки у власність. Відтак наслідки не настали ніякі. Тому кримінальне провадження безпідставне“.

Крім того, посадовець підкреслив, що вказані земельні ділянки на момент видання наказів перебували і досі перебувають за межами населеного пункту, відповідно, не є комунальною власністю, як про це стверджує ДБР.

“Зимноводівська сільська рада розпочала процедуру зміни меж населеного пункту, згідно якої оспорювана земельна ділянка має увійти у межі населеного пункту, проте не зареєструвала за собою право комунальної власності. Відомо, що це право виникає з моменту державної реєстрації цього права (ст. ст. 125, 173 Земельного Кодексу та ін.). Відтак розпорядником цих земель був і є Держгеокадастр у Львівській області.

Відповідно до інформації, яка міститься в Державному земельному кадастрі і є офіційною, земельна ділянка зареєстрована як державна власність.

Крім того повідомляю, що ці земельні ділянки належали Склодзеркальному заводу на праві постійного користування, який дав згоду на їх вилучення та передачу у власність окремим громадянам. Враховуючи принаймні наведене можна впевнено стверджувати, що кримінальне провадження зареєстроване абсолютно безпідставно. Немає в діях Держгеокадастру ознак жодного кримінально правопорушення”, – пояснив Кавецький.

“Мені залишається не зрозумілим чому, на якій правовій підставі відкрито це провадження і чому безпідставно, необгрунтовано проводяться слідчі дії. Напрошується лише один висновок – це незаконний тиск на керівництво Держгеокадастру з метою схилення до прийняття незаконних рішень. В інший спосіб мені важко пояснити цю ситуацію”, – додав Андрій Кавецький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ