Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Дефіцит сигарет сягає 40%, - причини і можливі наслідки

Курці панікують: кілька тижнів у торгових точках складно знайти сигарети звичних тютюнових брендів. Попри те, що вітрини кіосків рясніють пропозицією, багатьох звичних марок сигарет немає. Напівпорожніми є і сигаретні полиці біля кас торговельних мереж. LIGA.net з'ясовувала, в чому причина дефіциту і як його переживають курці і виробники сигарет.

Найбільший гравець на українському ринку дистрибуції тютюнових виробів - компанія Тедіс Україна - вже більше року перебуває в полі зору правоохоронців та контролюючих органів. Спочатку  нею зацікавився Антимонопольний комітет, потім підключилися МВС і Генпрокуратура. Чому дистриб’ютор привернув до себе стільки уваги?

Тедіс Україна контролює практично всю дистрибуцію тютюнових виробів у країні. Її послугами користуються четверо найбільших виробників: Філіп Морріс Україна, JTI Україна, Імперіал Тобако Юкрейн і BAT Україна, які займають 98% ринку сигарет. За даними рейтингу ТОП-500 в 2015 році дистриб'ютор заробив 37,7 млрд грн виручки. Компанія створена в 2010 році з подачі російської групи Мегаполіс бізнесмена Ігоря Кесаєва. Українська дочка при народженні отримала співзвучну назву Мегаполіс Україна, але в середині 2016-го змінила його на Тедіс, щоб уникнути асоціацій.

Ще восени 2015 року Тедіс запідозрили в зв'язках з Росією. Крім того, компанією зацікавився Антимонопольний комітет (АМКУ), який майже рік з'ясовував, чи займає вона монопольне становище на ринку. У грудні минулого року АМКУ визнав Тедіс монополістом і оштрафував на 430 млн грн.

Поки тютюновий дистриб'ютор оскаржував штраф, правоохоронці пред'явили компанії нове звинувачення - у березні вони заявили про викриття масштабних фактів ухилення компанією від сплати податків. За версією Генпрокуратури, частина злочинно отриманих коштів при цьому йшла на фінансування тероризму. Конфлікт досяг апогею 31 березня. В цей день всі без винятку банківські рахунки підприємства були заарештовані. Правоохоронці також вилучили товар на загальну суму понад 1 млрд грн.

Тедіс Україна у відповідь заявила про свою невинність, а кілька днів тому розкрила структуру власності. Компанія підтвердила присутність серед акціонерів українського бізнесмена Бориса Кауфмана, але росіян в опублікованій схемі власності не виявилося.

Претензії правоохоронців до найбільшого продавця сигарет в країні вдарили по всьому тютюнового ринку. Наслідком протистояння стали проблеми в постачанні тютюнової продукції у торговельні мережі. "Зараз ринок тютюнових виробів знаходиться в стані певної турбулентності у зв'язку з наявністю нездорового і непрогнозованого попиту на тютюнові вироби. Дефіцит сигарет на ринку зараз становить 40%, чого ніколи раніше не було", - повідомили LIGA.net в прес-службі Тедіс Україна.

Хоча в компанії і говорять про адаптацію до нових умов, з дефіцитом продукції на ринку їй впоратися не вдається. "Ми намагаємося по максимуму забезпечити продукцією як великі роздрібні мережі, так і інших роздрібних контрагентів", - стверджують в Тедіс.

У великих мережах намагань компанії не помічають. "Протягом останніх трьох тижнів ми дійсно спостерігаємо дефіцит тютюнової продукції в торгових центрах нашої мережі. На сьогоднішній день попит на тютюнову продукцію в ТЦ METRO перевищує пропозицію в 5-6 разів", - говорить Олеся Оленицькая, директор з питань співпраці з органами влади та зв'язків з громадськістю Метро Кеш енд Керрі Україна.

Підтверджують перебої в поставках і в АТБ. "У магазинах мережі останнім часом спостерігається ажіотажний попит з боку споживачів на тютюнову продукцію, що підсилює її дефіцит", - повідомили LIGA.net в прес-службі компанії.

Проблеми помітили не всі. "Торгуємо запасами, поки дефіциту немає. Є точкові випадання, але некритичні", - відзначають в PR-службі мережі Varus.

Виробники сигарет водночас повідомили про проблеми з дистрибуцією. "Система постачання перебуває в складному стані. Ринок повністю розбалансований, існує величезний ризик зростання контрабанди і контрафакту", - говорить топ-менеджер однієї з компаній-виробників.

"Відсутність повноцінної реалізації призвела до проблем з оплатою за продукцію нашого виробництва. В результаті під загрозою опинилися наші відрахування в державний бюджет від оплати акцизного та інших податків", - розповідає Олександр Когут, директор Відділу корпоративних питань і комунікацій JTI Україна.

Торік тютюнова галузь сплатила понад 33,2 млрд грн акцизного податку, місцеві бюджети отримали 1,9 млрд грн від роздрібної торгівлі тютюновими виробами. Через нинішні труднощі протягом квітня  державний бюджет недоотримає 1,1 млрд грн лише акцизу, кажуть в Тедіс.

Складна ситуація підштовхує виробників і рітейлерів до перегляду стосунків з Тедіс Україна. Як розповіли LIGA.net в АТБ, мережа веде переговори з виробниками тютюнової продукції про пряме постачання. "Якщо переговори пройдуть успішно, ситуація на ринку тютюнової продукції вирівняється", - запевнили в компанії.

"У терміновому порядку підписуємо договори безпосередньо з виробниками", - повідомили в Varus.

"Протягом декількох років компанія Метро Кеш енд Керрі Україна веде переговори з тютюновими виробниками про прямі контракти. На даний момент вдалося досягти певних домовленостей тільки з одним з чотирьох великих виробників сигарет", - говорить Оленицька з Метро Кеш енд Керрі Україна.

Виробники визнають, що кількість пропозицій про співпрацю від рітейлерів і дистриб'юторів зашкалює. Але від конкретики утримуються. "В даний момент ми розглядаємо можливості, які дозволять забезпечити безперервне постачання нашої продукції споживачам", - зауважив Олександр Когут з JTI Україна. Підтверджують зацікавленість у прямому збуті і в інших компаніях.

Водночас виробники тютюнових виробів побоюються зростання тіньового ринку сигарет. "У зв'язку з наростанням дефіциту продукції офіційних виробників прогнозують зростання рівня контрабандної та контрафактної продукції", - говорить топ-менеджер тютюнової компанії, який попросив про анонімність.

У Тедіс Україна сподіваються, що найближчим часом ситуація стабілізується, а контролюючі органи не дадуть ринку тютюнових виробів знову піти в тінь. За даними галузевої асоціації Укртютюн, сьогодні сірий ринок сигарет не перевищує 2%, тоді як ще в 2013 році він досягав 10%.

Марія Бровінська, Олександра Некращук, ЛIГАБiзнесIнформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ