Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

"Дельта" на Львівщині: епідеміологиня розповіла про симптоми і про захист вакцинації

На сьогодні на Львівщині несприятлива епідеміологічна ситуація захворюваності на COVID-19. Наразі область перебуває у «помаранчевій зоні», але тенденція негативна. Про це сьогодні в коментарі Гал-інфо розповіла керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з епідеміології та вакцинопрофілактики Наталія Іванченко.
Наталія Іванченко – керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з епідеміології та вакцинопрофілактики.

«За темпами поширення нових випадків ми вже перевищили показники осені 2020 року і наближаємось до показників весни 2021 року. Зберігається негативна тенденція, адже щодня ми маємо приблизно тисячу випадків захворювання. Також збільшується кількість госпіталізацій у стаціонари», - сказала епідеміологиня.

Вона наголосила, що зараз змінився генетичний склад вірусу COVID-19 і тому більше людей потребує лікування у стаціонарах.

«Спершу ми говорили про китайський штам коронавірусу, адже все розпочалося з Уханю. Далі ми говорили про італьський штам, потім до нас прийшов британський штам, який характеризувався більшою кількістю пневмоній. Тепер ми маємо штам «Дельта». Зрозуміло, що Львівщина не була особливим регіоном, куди він не прийде. Спершу ми відправляли на дослідження зразки і виявляли поодинокі випадки цього штаму. Однак коли ми відправили 30 позитивних результатів на дослідження і дістали підтвердження, що із них 29 виявилися штаму «Дельта», відпала потреба усі зразки скеровувати на дослідження. Стало зрозуміло, що в Україну прийшов Дельта-штам», - сказала Наталія Іванченко.

За її словами, цей штам вірусу є ще заразнішим, ніж попередній британський. Інкубаційний період скоротився настільки, що у людини після контакту із хворим вже наступного можуть з'явитися усі ознаки хвороби.

«Раніше заразитися можна було після перебування із хворим упродовж 15-ти хвилин. Зараз 5 хвилин достатньо для інфікування. Також є дослідження про те, що концентрація вірусу у хворої людини значно вища, ніж це було у попередніх штамах. Також проводять дослідження, які виявили видовження періоду заразності. Окрім того, з'явилися нові симптоми, які були не характерними для попередніх штамів. Тепер нежить став симптомом. Тепер нежить навіть у дітей може бути коронавірусом. Ще один симптом - діарея, розлади травлення. Також порушення згортальної системи крові, тромбози», - сказала Наталія Іванченко.

Окрім того, за її словами, зросла кількість хворих дітей.

«Ніколи ще з початку пандемії на Львівщині одночасно 40 дітей не перебували у стаціонарах з діагнозом COVID-19», - зазначила вона.

Наталія Іванченко наголошує, що на Львівщині майже мільйону вакцинованих, але вірус  розповсюджується дуже стрімко, тому є серйозний ризик, що область перейде до «червоної зони» карантину.

«Досі залишаються ті, хто вважають, що щеплення їм непотрібне, що маска заважає дихати, а коронавірус вигадали політики. Хочу сказати: однозначно вірус є і він щоденно забирає життя людей. Якщо зараз запитати у хворих, то усі вони кажуть: «Чому ж я не вакцинувався раніше?». Клінічний перебіг тих, хто потрапив  стаціонар дуже складний. Чим більше у людини хронічних захворювань, то важче вона хворіє.

На 100% захистити людину від зустрічі з вірусом, на жаль, неможливо, але дати змогу при зустрічі з вірусом відреагувати і не потрапити до лікарні може лише вакцинація», - сказала епідеміологиня.

Вона зазначила, що вакциновані люди також хворіють, але переважно хворобу переносять легко.

«Відсоток вакцинованих не перевищує 4,5% на Львівщині. Це загалом з усіх виявлених. Щоденно кожна лікарня звітує про кількість людей, які надійшли. До реанімації потрапляють одна-дві людини, які отримали лише першу дозу. Є й інша проблема - є люди, які мають запис про вакцинацію, але насправді не вакциновані. Є люди, які категорично відмовлялися від щеплень, а зараз, коли потрапили до лікарні з цією хворобою, терміново скеровують свою родину на вакцинацію», - сказала Наталія Іванченко.  

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, упродовж минулої доби, 20 жовтня, на території Львівської області лабораторні центри зробили 3433 ПЛР-тестувань, 1388 із яких показали позитивний результат, зокрема у м. Львові – 605.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ