Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 100 років тому народився Петро Яцик
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 100 років тому народився Петро Яцик

7 липня 1921 р. у с. Верхнє Синьовидне на Львівщині народився Петро Яцик, підприємець, меценат і філантроп.
Петро Яцик

Про це інформує Календар Українця у Facebook.

Наприкінці війни емігрував на Захід, закінчив Український технічно-господарський інституту у Реґенсбурзі. З 1949 у Канаді, власник приватної будівельної фірми. Фінансовий спонсор численних українських наукових та культурних проєктів. Фундатор і почесний президент Міжнародного доброчинного фонду «Ліга українських меценатів». Спонсорував Інститут українських студій Гарвардського університету (США), Центр досліджень історії України при Альбертському університеті (Канада), український відділ при Колумбійському університеті, Український лекторій в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті, документаційний центр у бібліотеці при Торонтонському університеті, українські освітньо-наукові центри в кількох інших відомих університетах світу.

Коштом мецената видано чимало наукових монографій з історії України, етнографії, економіки, політології, медицини, зокрема переклад англійською Історії України-Руси М. Грушевського, став першим меценатом «Енциклопедії українознавства».

Ініціював проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді (перший міжнародний конкурс проведено у 2000 і за рішенням Ліги українських меценатів конкурсу присвоєно ім'я П. Яцика). Фінансово допомагав українським студентам здобувати освіту у престижних навчальних закладах світу. Почесний доктор права Гарвардського університету, член Надзірної (Наглядової) ради Колумбійського університету, науковий консультант Альбертського і Торонтонського університетів. При такій великій жертовності в побуті був скромним і невибагливим, а в бізнесі винятково порядним і справедливим до підлеглих.

На жаль його життєве кредо залишається поки що недосяжним для вітчизняних олігархів: «Убогий духом не може бути багатим, незважаючи на те, скільки грошей він має». Помер у Торонто 2001.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ