Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Серед мерів та їхніх заступників є порушники Закону про мову

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів про функціонування державної мови в органах влади.

“Не називаючи імен, хочу сказати, що крім депутатів, це міські голови, заступники міських голів”, - зазначив Тарас Кремінь про порушення застосування державної мови в органах влади під час звіту за 2023 рік

Минулоріч до Уповноваженого надійшло 237 звернень щодо порушень використання державної мови в діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування та організацій комунальної форми власності. Також було здійснено 16 заходів з держконтролю та встановлено 11 порушень за застосування недержавної мови під час виконання службових обов’язків. 

“Органи влади - це стосується, в першу чергу, органів місцевого самоврядування, аніж органів державної влади, - продовжують бути серед числа порушників. Традиційно, це депутати місцевих рад окремих регіонів, які занали тих або інших санкцій у вигляді попередження або штрафів”, - додав Тарас Кремінь. 

В регіональному вимірі по областях найбільше чиновники порушують Закон про мову на Одещині (36,4%), Полтавщині (18,2%), Дніпропетровщині та Харківщині (по 13,6%).  Зокрема, йдеться про відсоткове відношення адміністративних справ про порушення законодавства в органах державної влади та місцевого самоврядування. 

Додамо, що детально ознайомитись з річним звітом Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя можна за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ