Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

День в історії - 177 років від дня народження художника Миколи Мурашка

20 травня 1844 року у Глухові у сім'ї різьбяра іконостасів народився український художник і педагог – Микола Мурашко. Він був засновником Рисувальної школи в Києві, яка відіграла важливу роль у розвитку образотворчого мистецтва і художньої освіти України.

Інтерес до малювання виявився у хлопця ще в дитинстві. Він збирав і копіював картинки з книг, робив самостійні малюнки.

Його батько й дядько були іконостасними майстрами. Як пізніше згадував сам художник, «народившись у сім’ї іконостасного майстра, я перебував серед маси оригіналів («кунштів», як називали їх у цьому середовищі), що правили за взірці під час написання ікон. Ці куншти збуджували в мені невситимий інтерес і бажання якщо не творити так само, то хоча б зрисовувати».

У 1863 за порадою Івана Сошенка, який працював викладачем малювання у Першій Київській гімназії, їде до Петербурга і починає відвідувати Академію мистецтв як вільний слухач.

Завершити повний курс навчання в Академії Мурашко не зміг — завадила хвороба. Він змушений був повернутися до України. 

1868 року М. Мурашко розпочинає викладацьку роботу в 1-й Київській гімназії, а з  1873 — в Київському реальному училищі.

У 1875 у себе вдома організував і очолив Рисувальну школу (існувала до 1901; містилася в 1875-1876 на вулиці Трьохсвятительській, у 1876-1880 — в одному з приміщень Міської думи, у 1880-1882 — на теперішній вулиці Івана Франка, у 1882-1891 — на вулиці Володимирській).

У різний час викладачами школи були М. Врубель, І. Селезньов, проф. Г. Павлуцький, В. Фабріціус, С. Костенко, І. Костенко, та ін.

Школа проіснувала понад 25 років і була закрита 22 травня 1901.

Останні роки життя провів у Бучі  цілком віддаючись творчій роботі. Особливо напружено працював художник над книгою мемуарів «Воспоминания Старого Учителя», які вийшли двома випусками ще за життя художника. У них повість про Київську рисувальну школу доведено до 1884.

Помер 9 вересня (22 вересня) 1909 у Бучі. Похований на Лук'янівському цвинтарі Києва (ділянка № 12).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ