Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

День в історії - народилась оперна співачка Соломія Крушельницька

23 вересня 1872 року народилася всесвітньовідома українська оперна співачка, "Вагнерівська примадонна" ХХ ст. Соломія Крушельницька
Народилася Соломія в сім'ї священика о. Амвросія Крушельницького в селі Білявинці, нині Бучацького району Тернопільської області. Співати почала з юних років. Навчалася в Тернопільській школі товариства «Приятелі музики». Основи музичної підготовки отримала у Тернопільській класичній гімназії. 
1883 року на Шевченківському концерті в Тернополі відбувся перший виступ Соломії, яка співала в хорі товариства «Руська бесіда». 1891 року Соломія вступила до Львівської консерваторії Галицького музичного товариства. Її учителем був знаменитий тоді у Львові професор Валерій Висоцький, який виховав цілу плеяду відомих українських та польських співаків. 
Після закінчення консерваторії восени 1893 року Соломія їде до Італії, де її вчителями стали знамениті Фауста Креспі та професор Конті. З 1894 року Крушельницька виступає в театрах Львова, завойовуючи симпатії глядачів.
У другій половині 1890-х років почались її тріумфальні виступи на сценах театрів світу: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чилі в операх «Аїда», «Трубадур» Д. Верді, «Фауст» Ш. Гуно, «Страшний двір» С. Монюшка, «Африканка» Д. Меєрбера, «Манон Леско» і «Чіо-Чіо-Сан» Д. Пуччіні, «Кармен» Ж. Бізе, «Електра» Р. Штрауса, «Євгеній Онєгін» і «Пікова дама» П. Чайковського та інших.
1910 року Крушельницька вийшла заміж за відомого італійського адвоката, мера міста В'яреджо Чезаре Річчоні. Після одруження Чезаре і Соломія оселилися у В'яреджо, де вона купила віллу, яку назвала «Саломеа».
1920 року Крушельницька в зеніті слави покинула оперну сцену, присвятивши своє життя камерній концертній діяльності. Здійснила турне Україною, Європою, Америкою.
У серпні 1939 року після смерті чоловіка співачка відвідала Галичину, та через початок Другої світової війни не змогла повернутися до Італії. Радянська влада націоналізувала будинок артистки. Під час німецької окупації Львова Крушельницька бідувала, тому давала приватні уроки вокалу. У післявоєнний період Соломія почала працювати у Львівській державній консерваторії ім. М. В. Лисенка. 
Мешкаючи й викладаючи в Радянській Україні, Крушельницька, незважаючи на численні звернення, довгий час не могла отримати радянського громадянства, залишаючись підданою Італії. Нарешті, написавши заяву про передачу своєї італійської вілли й усього майна радянській державі, вона стала громадянкою СРСР.
Віллу відразу продали, компенсувавши власниці мізерну частину від її вартості.
1951 року Соломії Крушельницькій присвоїли звання Заслуженого діяча мистецтв УРСР, а в жовтні 1952 року вона нарешті отримала звання професора.
Артистка померла 16 листопада 1952 року. Її поховано у Львові на Личаківському цвинтарі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ