Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

День в історії - народилася оперна співачка Марія Тессейр

4 травня 1889 року у Києві народилася Марія Тессейр (Донець), оперна співачка та педагог, професор Київської Консерваторії. Виконала партії в операх «Тарас Бульба», «Утоплена» та «Різдвяна ніч» Миколи Лисенка, «Іван Сусанін» Глінки та «Ріголетто» Верді.

Зростала в музично обдарованій родині.  Її батько був  скрипалем у Київському симфонічному оркестрі, а мати виконувала партії для сопрано.  З п’яти років дівчинку вчили грати на скрипці, а згодом вона співала у церковному хорі. Музичну освіту Марія Тессейр  здобула в музично-драматичній школі Миколи Лисенка, де її вчителем вокалу був відомий тенор Олександр Мишуга. Потім був Віденський університет музики та Міланська консерваторія. 

1914-го Марія Тессейр дебютувала в опері Доніцетті «Дон Паскуале» в театрі міста Пйомбіно. Партію Норіни вона успішно виконувала дванадцять разів, за що отримала від міського муніципалітету золоту медаль. Водночас з’явилася перспектива виступати в Ніцці, але Перша світова завадила цим планам. 

Після повернення до Києва Марія Тессейр була солісткою київської опери, викладала в київській консерваторії. Вона створила свою вокальну школу, засновану на традиціях італійського та українського співу. Серед її учнів були Раїса Колесник, Віолетта Вотріна, легенда української опери Євгенія Мірошниченко.

«Вона завжди усміхалася, була доброзичливою, – описувала Марію Тессейр Євгенія Мірошниченко, – та коли сердилася – ставало дуже неприємно. Переривала урок, іноді сама розчиняла двері – і в коридор летіли спочатку ноти, потім – ти. Це означало, що з непідготовленим домашнім завданням, із невивченим текстом і творами у клас прийти не маєш права. Однак це було дуже рідко. Ми всі її так щиро любили, що намагалися не засмучувати».

Її чоловіка Михайла Донця – соліста Київської опери, народного артиста УРСР було заарештовано у червні 1941-го. НКВДисти  забрали його прямо з роботи,  додому він більше ніколи не повернувся.  На початку Другої світової Марія Донець-Тессейр, намагаючись дізнатись хоч щось про місцезнаходження чоловіка, залишилася в окупованому нацистами Києві. За це її у 1943-му кинули за грати комуністи, які повернулися до міста. Лише завдяки особистому втручанню Микити Хрущова артистці вдалося уникнути заслання.

Після війни її, як дружину «ворога народу» позбавили житла, натомість влада виділила їй квартиру в підвалі будинку письменників «Роліт». Тут викладачка – професор прожила 15 років. У 1955-му їй вдалося дізнатися, що чоловік був розстріляний у київській катівні НКВД у липні 1941-го. 

Померла Марія Донець-Тессейр 15 грудня 1974-го.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ