Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - народився командир ракетних військ УПА - Марян Лукасевич
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився командир ракетних військ УПА - Мар'ян Лукасевич

В цей день, 96 років тому, 22 червня 1922 р. народився командир ракетних військ УПА - Мар'ян Лукасевич ("Ягода").

Мар’ян Лукасевич народився в Перемишлі в родині професора гімназії Прокопа Лукасевича.

У 1930-1937 рр. Мар’ян навчався в українській гімназії у Тернополі, куди переїхала родина.

У період навчання він проявив себе як один із найздібніших змагунів юнацької дружини копаного м’яча Українського Спортового Товариства «Поділля».

Під час Другої Світової війни стає добровольцем дивізії «Галичина», згодом призначений підстаршиною 5-го полку дивізії.

У березні 1944 р. в Замості разом з іншими вояками дивізії М. Лукасевич перейшов до УПА на південну Володимирщину. Тут у квітні 1944 р. він формує сотню УПА «Вовки», відтак стає її першим командиром. В боях з Армією Крайовою сотня збільшилася до куреня (вересень 1944 р.). Курінь проводив боротьбу на Холмщині та Підляшші обороняючи місцеве українське населення від терору польських шовіністичних банд.

У березні 1945 р. у 22-річному (!) віці Мар’яна Лукасевича стає командиром Холмського ТВ-28 «Данилів», організовує сотню «Вовки-2».

Захопивши в німецьких відступаючих частин склад із снарядами для шестиствольних реактивних мінометів «Nebelwerfer», Лукасевич доручає сконструювати ракетник для використання цих снарядів у бою. Ці "ракети" вперше показали себе 6 червня 1945 р. при штурмі залізничної станції у Сокалі. Згодом, за допомогою цієї зброї були розгромлені станиці польської комуністичної міліції у Кристинополі (жовтень 1945 р.) Варяжі, Хороброві, Черничині (листопад 1945 р.).

Загони "Ягоди" чинили активний опір примусовому виселенню українського населення Закерзоння.

28 серпня 1945 р. Мар'ян Лукасевич організовує і успішно виконує засідку на дорозі між селами Варяж і Ощів на спецгрупу провокатора Василя Левочка («Юрченка»), колишнього командира куреня УПА, на совісті якого понад сотня вбитих і ще пів тисячі заарештованих повстанців. Вся боївка Левочка і її наставник старший лейтенант НКВС Леонов були знищені.

У вересні 1945 р. «Ягода» захворів на малярію, його лікували в санітарній криївці під хатою у с. Жнятин Грубешівського повіту. Під час облави на село військ польського Управління громадської безпеки хату охопила пожежа, а повстанці, які перебували у криївці отруїлися чадом і загинули. Разом з «Ягодою» там перебували члени його охорони — стрілець Василь Кухта («Голуб») та Дмитро Остафійчук («Певний»).

Наказом Штабу УПА-Захід Мар'яна Лукасевича («Ягоду») посмертно нагороджено Бронзовим Хрестом Бойової Заслуги і присвоєно звання майора.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ