Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - народився Лицар УПА Василь Андрусяк
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився Лицар УПА Василь Андрусяк

11 січня (за іншими даними – 15 січня) 1915 року у м. Снятин на Івано-Франківщині народився Василь Андрусяк – член ОУН, командир сотні УНС «Змії», курінний куреня «Скажені», керівник бою на горі Лопата з німцями, командир Станіславського ТВ-22 «Чорний ліс», полковник УПА. Лицар двох Золотих хрестів бойової заслуги.

Після радянської анексії Західної України Андрусяк, через приналежність до ОУН та інших українських громадських організацій був під наглядом НКВДистів. Тому він перетнув радянсько-румунський кордон. Згодом, в Австрії вступив до батальйону «Роланд».

 Василь Андрусяк стояв біля витоків УПА в Галичині. Пройшов шлях від керівника маленької боївки до командира, якому підпорядковувалося 5 куренів (батальйонів) УПА.

У липні 1943 року Василь Андрусяк утворив боївку в Чорному лісі під Станіславом (Івано-Франківськом). Діяв під псевдо Різун та Грегіт. Його загін  нападав на пости поліції та німецькі гарнізони. До листопада 1943 року боївка нараховувала 135 солдатів і називалася сотня Української народної самооборони (УНС) «Змії».

На початку 1944 року УНС переформували на УПА-Захід, а хорунжий «Різун» очолив курінь «Скажені» (600 вояків), який до березня перебував у безперервних сутичках із німцями. А в кінці квітня 1944 року курінь вступив у жорстокі бої з радянським партизанським з’єднанням Шукаєва.

Влітку курінь вирушив у рейд на Львівщину.  6-16 липня 1944 року на горі Лопата й у її околицях на межі Івано-Франківської та Львівської областей тривали запеклі бої між куренем «Скажені» й іншими підрозділами УПА та німецько-угорськими військами. Ці бої на горі Лопата стали одними  з найбільших за всю історію протистояння між УПА та нацистами.

Перейшовши фронт, курінь Різуна протистояв Внутрішнім військам НКВД.

Навесні 1945-го Василя Андрусяка призначили командиром тактичного відтинку (ТВ) № 22 «Чорний ліс», який об’єднував 5 куренів УПА.

Загинув Василь Андрусяк 24 лютого 1946 року на Івано-Франківщині у сутичці з підрозділом 215-го полку внутрішніх військ НКВД.

Відзначений Золотим хрестом бойової заслуги 2 класу (25.04.1945), Золотим хрестом бойової заслуги 1 класу (7.10.1946), 4-ма Срібними зірками за поранення.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ