Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - провели перше богослужіння українською
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - провели перше богослужіння українською

22 травня 1919 року митрополит Василь Липківський відправив перше богослужіння українською мовою в Микільському соборі на Печерську. Спеціально для цього український композитор Микола Леонтович, автор знаменитого "Щедрика", написав нові ноти кантів та особисто диригував хором.

Служба викликала надзвичайне зацікавлення киян. Митрополит цю подію згадував так:

На всеношній службі Божій зібралася така сила народу, що не тільки в Соборі, а й навкруги його було тісно; весь нарід плакав, чуючи Апостол, Євангелію, Псалми рідною мовою; всі відчували, що це вперше після віків неволі "моляться на волі невольничі діти", як провіщав Шевченко.

Літургія стала неофіційним днем народження Автокефальної УПЦ. Після закінчення служби віряни почали записуватися до Української православної парафії. Українці, що мешкали у Старому Києві, склали другу парафію і просили у влади мандата на Андріївський собор, що був безприходний і служби в ньому не правилось. На неділю Всіх святих у ньому була призначена перша відправа.

Василю Липківському цей вчинок не минувся: ієрархи Російської церкви двічі забороняли отцю богослужіння і один раз заочно віддали його під церковний суд.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ