Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

День в історії – спроба кримських татар врятувати Крим від анексії

Чотири роки тому, 26 лютого 2014 року, у Сімферополі відбувся мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України. Учасники мітингу виступали проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. Ці події увійшли в історію як День спротиву окупації Криму.
Фото QHA.

Того дня у 2014 році кримські татари вийшли на масштабний мітинг до стін будівлі Верховної Ради АРК. Саме 26 лютого кримські парламентарі готували позачергову сесію, яка мала схвалити анексію півострова Росією.

Мітинг, як мирна акція, був організований Меджлісом кримськотатарського народу. Він пройшов під гаслом «Збереження територіальної цілісності України і недопущення прийняття ВР АРК рішень, спрямованих на дестабілізацію ситуації в автономії». За приблизними підрахунками у цій акції взяло участь 12 тис. кримських татар.

Проросійські сили не могли допустити цього. Тому партія «Русское единство» на чолі із лідером-сепаратистом Сергієм Аксьоновим провели цього дня свою акцію. Для цього прибули автобусами із Севастополя, так звані, козаки.

Обидва мітинги розділяв кордон міліції. Кримські татари домоглися скасування позачергового засідання сесії парламенту, однак її перенесли на наступний день.

Після цього відбулося захоплення адмінбудівель російськими спецслужбами, «референдум» та анексія півострова.

Натомість злочинна влада Криму почала переслідування кримських татар. Проти них масово фабрикували справи, людей хапали просто на вулиці. Найбільш активних – вбивали.

Додамо, що згодом Меджліс кримськотатарського народу взагалі назвали «екстремістською організацією і заборонили його діяльность в Криму».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ